
Bild: Magnus Andersson
Svenskar har klarat distansarbetet bättre
Publicerat 23 februari 2022
Svenska arbetstagare verkar ha klarat omställningen till distansarbete under pandemin bättre än anställda i andra länder, enligt en ny kunskapssammanställning. En förklaring är den väl utbyggda barnomsorgen och att skolorna i Sverige varit öppna.
När pandemin slog till i mars 2020 valde de flesta länder, inklusive Sverige, att rekommendera anställda att arbeta på distans för att minska smittspridningen på arbetsplatser samt vid resor till och från jobbet. Nu visar en ny kunskapssammanställning av internationell forskning som Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, har gjort att svenska arbetstagare klarat omställningen till distansarbete bättre än i många andra länder.
Ett återkommande resultat i de internationella studierna är att hemarbetet varit svårt att förena med att ha små barn i hemmet under arbetstid. Men här är skillnaden stor mellan Sverige och andra länder.
– Det vi sett är att kvinnor med små barn i andra länder upplevde ökad obalans och psykisk belastning när arbete och barn skulle konkurrera i rummet. Men i Sverige var bilden betydligt mer positiv och kvinnor med mindre barn var särskilt positiva till distansarbete i hemmet. En trolig förklaring till de positiva erfarenheterna i Sverige är att här fortsatte barn att vara i grundskolan eller förskolan under dagarna, så att föräldrarna kunde arbeta hemma i lugn och ro. I andra länder stängde skola och barnomsorg ner vilket innebar att föräldrarna skulle både arbeta, sköta småbarn och andra sysslor i hemmet och dessutom hjälpa barnen med skolarbetet, säger Gunnar Aronsson, professor emeritus vid Stockholms universitet, i en kommentar.
Större digital mognad
Utöver den väl utbyggda barnomsorgen i Sverige finns en väl utbyggd digital infrastruktur samt en vana att arbeta självständigt. Det har också bidragit till att Sverige klarat omställningen till distansarbete bättre än andra länder.
En majoritet av de svenskar som arbetat på distans under pandemin anser att det bidragit till högre arbetstillfredsställelse, lättare att få ihop arbetsliv och familjeliv samt ökad produktivitet och effektivitet. Men de få studier som handlar om chefers situation under pandemin visar att de varit överhopade av digitala möten och att de upplevt att kontakterna med medarbetarna inte räcker till och att det varit svårt att bedöma hur medarbetarna mår.

Marianne Zetterblom
Mer om Distansarbete
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Sex av tio jobbar inte hemifrån alls
Distansarbete • Även om hemarbete blivit vanligare efter pandemin är skillnaderna mellan olika yrkesgrupper stora och vanligast är det att inte jobba hemifrån alls.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.