Hoppa till huvudinnehållet

En hög digital mognad är en förklaring till att svenskar klarat omställningen till distansarbete bättre än i många andra länder.

Bild: Magnus Andersson

Distansarbete

Svenskar har klarat distansarbetet bättre

Svenska arbetstagare verkar ha klarat omställningen till distansarbete under pandemin bättre än anställda i andra länder, enligt en ny kunskapssammanställning. En förklaring är den väl utbyggda barnomsorgen och att skolorna i Sverige varit öppna.

När pandemin slog till i mars 2020 valde de flesta länder, inklusive Sverige, att rekommendera anställda att arbeta på distans för att minska smittspridningen på arbetsplatser samt vid resor till och från jobbet. Nu visar en ny kunskapssammanställning av internationell forskning som Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, har gjort att svenska arbetstagare klarat omställningen till distansarbete bättre än i många andra länder.

Ett återkommande resultat i de internationella studierna är att hemarbetet varit svårt att förena med att ha små barn i hemmet under arbetstid. Men här är skillnaden stor mellan Sverige och andra länder.

– Det vi sett är att kvinnor med små barn i andra länder upplevde ökad obalans och psykisk belastning när arbete och barn skulle konkurrera i rummet. Men i Sverige var bilden betydligt mer positiv och kvinnor med mindre barn var särskilt positiva till distansarbete i hemmet. En trolig förklaring till de positiva erfarenheterna i Sverige är att här fortsatte barn att vara i grundskolan eller förskolan under dagarna, så att föräldrarna kunde arbeta hemma i lugn och ro. I andra länder stängde skola och barnomsorg ner vilket innebar att föräldrarna skulle både arbeta, sköta småbarn och andra sysslor i hemmet och dessutom hjälpa barnen med skolarbetet, säger Gunnar Aronsson, professor emeritus vid Stockholms universitet, i en kommentar.

Större digital mognad

Utöver den väl utbyggda barnomsorgen i Sverige finns en väl utbyggd digital infrastruktur samt en vana att arbeta självständigt. Det har också bidragit till att Sverige klarat omställningen till distansarbete bättre än andra länder.

En majoritet av de svenskar som arbetat på distans under pandemin anser att det bidragit till högre arbetstillfredsställelse, lättare att få ihop arbetsliv och familjeliv samt ökad produktivitet och effektivitet. Men de få studier som handlar om chefers situation under pandemin visar att de varit överhopade av digitala möten och att de upplevt att kontakterna med medarbetarna inte räcker till och att det varit svårt att bedöma hur medarbetarna mår.

Läs kunskapssammanställningen här:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Distansarbete

Papperstidning

Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.

Prenumerera

Senaste om Mer om arbetsmiljö