Hoppa till huvudinnehållet

Vi har glömt bort chefernas arbetsmiljö när vi talar om distansarbete, anser Linda Widar, forskare vid Högskolan i Gävle.

Bild: Anna Sällberg

Hybridkontor

Därför är chefer kluvna till distansarbete

Distansarbete ses som en bonus av många medarbetare. Men för chefer kan det vara precis tvärtom, enligt Linda Widar, forskare vid Högskolan i Gävle. Många upplever att det är svårare att göra ett bra jobb och stötta sina medarbetare. 

Linda Widar, affilierad forskare i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle, har som en del av sitt avhandlingsarbete djupintervjuat chefer som är vana distansledare och som ledde medarbetare på distans redan innan pandemin.  Enligt studien upplever många chefer att det är svårt att få insyn i hur medarbetarna mår när de jobbar på distans och att de därför har svårt att uppfylla sina åtaganden som chefer.

– Vi har glömt bort cheferna och deras arbetsmiljö lite. Många av de vi pratade med sa att de saknade stöd i sitt ledarskap under pandemin. Man har upplevt en känsla av kontrollförlust och därför längtat till att medarbetarna ska komma tillbaka, säger Linda Widar.

Osäkerhet kring vad man kan fråga

Att stötta medarbetare som mådde dåligt under pandemin upplevdes som svårt av cheferna i Linda Widars studie. Många kände sig osäkra på om det är ok att fråga hur någon mår eller har det därhemma och vissa medarbetare kunde uppleva det som att chefen inte litade på dem och var kontrollerande när sådana frågor kom upp.

– Framåt tror jag det är viktigt att skapa en överenskommelse och ett samförstånd kring hur man som chef kan ställa de där frågorna. Kommer man överens om det innan blir det ingen grej.  

I studien ingick även intervjuer med medarbetare och där var inställningen till distansarbete mer positiv. Många ville ha friheten att själv kunna välja platsen för sitt arbete och anpassa det efter olika arbetsuppgifter. Men Linda Widars råd är att fortsätta följa upp varför medarbetare vill jobba på distans.

– Om man väljer distansarbete för att det är så stökigt på kontoret och man inte kan utföra sitt jobb på ett bra sätt där, behöver man hitta en konkret lösning på det problemet. Men om man väljer att jobba hemma ibland för att man trivs med det kanske man inte behöver följa upp det så mycket.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Hybridkontor

Senaste om Ledarskap