
Bild: Anna Sällberg
Därför är chefer kluvna till distansarbete
Publicerat 24 november 2022
Distansarbete ses som en bonus av många medarbetare. Men för chefer kan det vara precis tvärtom, enligt Linda Widar, forskare vid Högskolan i Gävle. Många upplever att det är svårare att göra ett bra jobb och stötta sina medarbetare.
Linda Widar, affilierad forskare i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle, har som en del av sitt avhandlingsarbete djupintervjuat chefer som är vana distansledare och som ledde medarbetare på distans redan innan pandemin. Enligt studien upplever många chefer att det är svårt att få insyn i hur medarbetarna mår när de jobbar på distans och att de därför har svårt att uppfylla sina åtaganden som chefer.
– Vi har glömt bort cheferna och deras arbetsmiljö lite. Många av de vi pratade med sa att de saknade stöd i sitt ledarskap under pandemin. Man har upplevt en känsla av kontrollförlust och därför längtat till att medarbetarna ska komma tillbaka, säger Linda Widar.
Osäkerhet kring vad man kan fråga
Att stötta medarbetare som mådde dåligt under pandemin upplevdes som svårt av cheferna i Linda Widars studie. Många kände sig osäkra på om det är ok att fråga hur någon mår eller har det därhemma och vissa medarbetare kunde uppleva det som att chefen inte litade på dem och var kontrollerande när sådana frågor kom upp.
– Framåt tror jag det är viktigt att skapa en överenskommelse och ett samförstånd kring hur man som chef kan ställa de där frågorna. Kommer man överens om det innan blir det ingen grej.
I studien ingick även intervjuer med medarbetare och där var inställningen till distansarbete mer positiv. Många ville ha friheten att själv kunna välja platsen för sitt arbete och anpassa det efter olika arbetsuppgifter. Men Linda Widars råd är att fortsätta följa upp varför medarbetare vill jobba på distans.
– Om man väljer distansarbete för att det är så stökigt på kontoret och man inte kan utföra sitt jobb på ett bra sätt där, behöver man hitta en konkret lösning på det problemet. Men om man väljer att jobba hemma ibland för att man trivs med det kanske man inte behöver följa upp det så mycket.

Marianne Zetterblom
Mer om Distansarbete
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Sex av tio jobbar inte hemifrån alls
Distansarbete • Även om hemarbete blivit vanligare efter pandemin är skillnaderna mellan olika yrkesgrupper stora och vanligast är det att inte jobba hemifrån alls.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Bra arbetsmiljö ger högre vinster
Arbetsmiljöarbete • En god arbetsmiljö är lönsamt för företag. Mellanstora företag med en bra arbetsplatskultur har mer än 400 procent högre vinstmarginal än jämförbara företag. Det visar en undersökning från organisationen Great Place to Work som certifierar företag världen över.
-
Våga prata om era misstag
Arbetsklimat • Att våga testa, misslyckas och lära av sina misstag är viktigt för att en organisation ska utvecklas. Psykologen och forskaren Caroline Lornudd tipsar om hur man som chef kan bidra till att främja en orädd arbetskultur.
-
Avlastande samtal bra efter svåra händelser
Kris • Krisstöd i form av avlastande samtal är ett sätt att göra en traumatisk händelse begriplig och sänka stressnivåerna.