Bild: Anna Sällberg
Därför är chefer kluvna till distansarbete
Publicerat 24 november 2022
Distansarbete ses som en bonus av många medarbetare. Men för chefer kan det vara precis tvärtom, enligt Linda Widar, forskare vid Högskolan i Gävle. Många upplever att det är svårare att göra ett bra jobb och stötta sina medarbetare.
Linda Widar, affilierad forskare i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle, har som en del av sitt avhandlingsarbete djupintervjuat chefer som är vana distansledare och som ledde medarbetare på distans redan innan pandemin. Enligt studien upplever många chefer att det är svårt att få insyn i hur medarbetarna mår när de jobbar på distans och att de därför har svårt att uppfylla sina åtaganden som chefer.
– Vi har glömt bort cheferna och deras arbetsmiljö lite. Många av de vi pratade med sa att de saknade stöd i sitt ledarskap under pandemin. Man har upplevt en känsla av kontrollförlust och därför längtat till att medarbetarna ska komma tillbaka, säger Linda Widar.
Osäkerhet kring vad man kan fråga
Att stötta medarbetare som mådde dåligt under pandemin upplevdes som svårt av cheferna i Linda Widars studie. Många kände sig osäkra på om det är ok att fråga hur någon mår eller har det därhemma och vissa medarbetare kunde uppleva det som att chefen inte litade på dem och var kontrollerande när sådana frågor kom upp.
– Framåt tror jag det är viktigt att skapa en överenskommelse och ett samförstånd kring hur man som chef kan ställa de där frågorna. Kommer man överens om det innan blir det ingen grej.
I studien ingick även intervjuer med medarbetare och där var inställningen till distansarbete mer positiv. Många ville ha friheten att själv kunna välja platsen för sitt arbete och anpassa det efter olika arbetsuppgifter. Men Linda Widars råd är att fortsätta följa upp varför medarbetare vill jobba på distans.
– Om man väljer distansarbete för att det är så stökigt på kontoret och man inte kan utföra sitt jobb på ett bra sätt där, behöver man hitta en konkret lösning på det problemet. Men om man väljer att jobba hemma ibland för att man trivs med det kanske man inte behöver följa upp det så mycket.
Marianne Zetterblom
Mer om Hybridkontor
-
Ny bok slår hål på myter om digitalt samarbete
Digitalisering • Att man blir mer kreativ av att vara på kontoret tre dagar i veckan är en myt, enligt författarna till en ny bok om digitalt arbete.
-
Det krävs för att unga ska välja kontoret
Hybridkontor • Många företag brottas med att få medarbetarna att vilja åka till kontoret igen. Yttre belöningar som gratis frukost räcker inte för att skapa verkliga mervärden på arbetsplatserna, anser forskaren Kristina Palm.
-
Nyanställd på hybridkontoret – så lyckas du
Hybridkontor • Hur gör man för att lära sig ett nytt jobb och komma in i gemenskapen när många av kollegorna jobbar på distans?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.
-
Snällhet på jobbet– så funkar det
Arbetsklimat • Att vara snäll handlar inte om att bara stryka varandra medhårs utan om att ha en öppen dialog och försöka förstå varandra
-
Stora vinster att utbilda chefer i psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Företag som utbildar mellanchefer i psykisk ohälsa kan spara miljonbelopp i minskad sjukfrånvaro.