
Sex av tio jobbar inte hemifrån alls
Publicerat 25 maj 2023
Även om hemarbete blivit vanligare efter pandemin är skillnaderna mellan olika yrkesgrupper stora. Det är fortfarande vanligast att inte jobba hemifrån alls, enligt siffror från SCB.
Hemarbete har blivit ett vanligt samtalsämne efter pandemin och tjänstemän jämför sig gärna med varandra när det gäller regler för hur många dagar man behöver vara på kontoret och vid vilka tillfällen som närvaro krävs.
– Men det är fortfarande vanligast att inte arbeta hemifrån alls. Hemarbete förekommer främst inom olika akademikeryrken, säger Krister Näsén, statistiker på SCB.
Andelen som inte arbetar hemifrån alls varierar mellan 61 och 71 procent enligt SCB:s senaste arbetskraftsundersökning. Att inte jobba hemifrån är vanligast bland personer med yrken som kräver en kortare utbildning eller introduktion.
Av de som har möjlighet att arbeta hemifrån är det vanligast att göra det mindre än hälften av veckans arbetsdagar, enligt SCB:s rapport. Chefer är den grupp där hemarbete är allra vanligast. Hela 45 procent arbetade hemifrån, men mindre än hälften av veckans dagar, under första kvartalet i år. Bland samtliga sysselsatta var den siffran 22 procent.
Måndagar och fredagar är de veckodagar då flest jobbar på distans, enligt rörelsedata från Telias mobilnät. Torsdagar är den veckodag som avviker minst från rörelsemönstren innan pandemin – det vill säga torsdagar är den dag då flest är på kontoret.

Marianne Zetterblom
Mer om Distansarbete
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
-
Distansarbete gör anställda mer lojala
Distansarbete • Att arbetsgivaren tillåter distansarbete får anställda att vilja stanna kvar på jobbet oavsett om de sen utnyttjar möjligheten eller inte.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.