
Distansarbete gör anställda mer lojala
Publicerat 21 mars 2023
Att arbetsgivaren tillåter distansarbete får anställda att vilja stanna kvar på jobbet oavsett om de sen utnyttjar möjligheten eller inte. Det är en slutsats av en forskningsgenomgång om distansarbete som Högskolan i Gävle gjort.
– Vi ser att själva möjligheten att kunna välja distansarbete är lika betydelsefull som att faktiskt distansarbeta och av stor vikt för viljan att stanna som anställd, säger Gunnar Bergström, docent i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle i en kommentar.
En majoritet av de studier som forskarna gått igenom visar också att de som har möjlighet att jobba på distans blir mer produktiva utan att det hade en negativ effekt på kvaliteten.
I en studie med över 500 europeiska företagsledare säger en majoritet av de tillfrågade att distansarbete är mer produktivt och enligt en ny Sifo-undersökning uppger varannan kontorsarbetare att de får mer gjort när de arbetar på distans.
– Även om distansarbete inte är någon enkel patentlösning, bland annat vad gäller arbetsmiljöarbete och ledarskap, menar vi att rätt använt har det potential att bidra positivt till både produktivitet och anställdas arbetsprestation, säger Gunnar Bergström.

Marianne Zetterblom
Mer om Distansarbete
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Sex av tio jobbar inte hemifrån alls
Distansarbete • Även om hemarbete blivit vanligare efter pandemin är skillnaderna mellan olika yrkesgrupper stora och vanligast är det att inte jobba hemifrån alls.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
”Diagnosen har gjort att stress ses som något skadligt”
Stress • Diagnosen utmattningssyndrom är unik för Sverige. Samtidigt finns mycket lite kunskap om orsaker och behandling. Det bekymrar Elin Lindsäter, forskare vid Karolinska Institutet.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
-
Ny guide ska stötta unga chefer
Chef • Sverige har lägst andel unga chefer i Europa. Endast var fjärde chef är under 40 år och hälften funderar på att sluta. En ny guide ska att hjälpa organisationer ta vara på de unga cheferna.