Hoppa till huvudinnehållet
Distansarbete

Distansarbete gör anställda mer lojala

Att arbetsgivaren tillåter distansarbete får anställda att vilja stanna kvar på jobbet oavsett om de sen utnyttjar möjligheten eller inte. Det är en slutsats av en forskningsgenomgång om distansarbete som Högskolan i Gävle gjort.

– Vi ser att själva möjligheten att kunna välja distansarbete är lika betydelsefull som att faktiskt distansarbeta och av stor vikt för viljan att stanna som anställd, säger Gunnar Bergström, docent i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle i en kommentar.

En majoritet av de studier som forskarna gått igenom visar också att de som har möjlighet att jobba på distans blir mer produktiva utan att det hade en negativ effekt på kvaliteten.

I en studie med över 500 europeiska företagsledare säger en majoritet av de tillfrågade att distansarbete är mer produktivt och enligt en ny Sifo-undersökning uppger varannan kontorsarbetare att de får mer gjort när de arbetar på distans.

– Även om distansarbete inte är någon enkel patentlösning, bland annat vad gäller arbetsmiljöarbete och ledarskap, menar vi att rätt använt har det potential att bidra positivt till både produktivitet och anställdas arbetsprestation, säger Gunnar Bergström.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Distansarbete

Senaste om Forskning