
Bild: Unsplash
Högt betyg för distansarbetet
Publicerat 8 december 2022
Hela nio av tio med ett skrivbordsjobb uppger att de kan göra ett bra jobb när de arbetar hemma. Det framkommer av Arbetsmiljöverkets arbetsmiljöundersökning.
Om undersökningen
Arbetsmiljöundersökningen 2021 har genomförts av Statistiska Centralbyrån, SCB, på uppdrag av Arbetsmiljöverket. SCB har sedan 1989 vartannat år gjort undersökningar om arbetsförhållandena i svenskt arbetsliv.
Totalt har 9 500 yrkesarbetande deltagit i Arbetsmiljöverkets undersökning. Av dessa uppger nio av tio av de med ett skrivbordsjobb att de kan göra ett bra jobb från hemmet, fritidshuset eller annan hemmiljö. Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket tror att möjligheten till distansarbete har varit positiv för bland annat småbarnsföräldrar som får lättare att få ihop sin vardag.
Bidrar till hälsovinster om det görs rätt
– Distansarbete har blivit en del av den moderna arbetsmarknaden och kan bidra till ett hållbart arbetsliv och högre livskvalitet om rätt förutsättningar ges, säger Erna Zelmin i en kommentar.
Möjligheten till att kunna jobba ostört verkar vara god både för de som distansarbetar och för de som jobbar på kontoret, enligt undersökningen. Åtta av tio som jobbar hemifrån uppger att de kan arbeta ostört och sju av tio som jobbar på kontoret uppger att de har tillgång till tysta rum i tillräckligt stor utsträckning.
Ergonomin är den stora utmaningen
Men när det gäller ergonomi ser förutsättningarna sämre ut för distansarbetarna. På kontoret har åtta av tio tillgång till höj- och sänkbara bord, men bara fyra av tio har tillgång till det där hemma.
– Det här är en av distansarbetets stora utmaningar. Arbetsgivaren är alltid ansvarig för att medarbetarna har en god arbetsmiljö oavsett var arbetet utförs. Om det inte går att säkerställa arbetsmiljön i exempelvis medarbetarnas hem ska arbetsuppgifterna inte utföras därifrån, säger Erna Zelmin.
Siffror ur rapporten
- 9 av 10 uppger att de kan göra ett bra jobb från hemmet.
- 7 av 10 anser att deras arbetsuppgifter är intressanta och stimulerande.
- 6 av 10 har under de senaste 12 månaderna arbetat trots att de varit sjuka. De vanligaste orsakerna är att det inte finns någon annan som kan göra jobbet och att man inte har råd att vara sjuk.

Marianne Zetterblom
Mer om Distansarbete
-
Därför är chefer kluvna till distansarbete
Distansarbete • Chefer har en kluven inställning till distansarbete. Många tycker det är svårt att hålla koll på hur medarbetarna mår.
-
Inte bara tjänstemän som jobbar hemifrån
Distansarbete • På ett år har andelen svenskar som arbetar hemifrån ökat från 51 till 57 procent. Och ökningen av distansarbete gäller inte enbart tjänstemän utan också arbetare och offentliganställda, enligt Internetstiftelsen.
-
Distansarbete ger ökat stresspåslag
Distansarbete • Enligt en ännu opublicerad forskningsstudie får de som arbetar mycket på distans ett högre stresspåslag.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Pågående dödligt våld bakom flera dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fyra av de arbetsrelaterade dödsolyckorna förra året var kopplade till pågående dödligt våld, PDV.
-
Trendigt att trappa ner på jobbet
Arbetstid • Fenomenet quiet quitting eller tyst nedtrappning väcker känslor. Är det att göra karriär på ett hållbart sätt eller är det bara ett sätt att smita ifrån sitt ansvar på jobbet?
-
”Det är en folkhälsofråga att man mår bra på sitt arbete”
Arbetsmiljöarbete • Intervju med arbetsmiljöminister Paulina Brandberg om regeringens arbetsmiljöstrategi och vad hon anser är viktiga frågor för regeringen att driva.