Bild: Unsplash
Högt betyg för distansarbetet
Publicerat 8 december 2022
Hela nio av tio med ett skrivbordsjobb uppger att de kan göra ett bra jobb när de arbetar hemma. Det framkommer av Arbetsmiljöverkets arbetsmiljöundersökning.
Om undersökningen
Arbetsmiljöundersökningen 2021 har genomförts av Statistiska Centralbyrån, SCB, på uppdrag av Arbetsmiljöverket. SCB har sedan 1989 vartannat år gjort undersökningar om arbetsförhållandena i svenskt arbetsliv.
Totalt har 9 500 yrkesarbetande deltagit i Arbetsmiljöverkets undersökning. Av dessa uppger nio av tio av de med ett skrivbordsjobb att de kan göra ett bra jobb från hemmet, fritidshuset eller annan hemmiljö. Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket tror att möjligheten till distansarbete har varit positiv för bland annat småbarnsföräldrar som får lättare att få ihop sin vardag.
Bidrar till hälsovinster om det görs rätt
– Distansarbete har blivit en del av den moderna arbetsmarknaden och kan bidra till ett hållbart arbetsliv och högre livskvalitet om rätt förutsättningar ges, säger Erna Zelmin i en kommentar.
Möjligheten till att kunna jobba ostört verkar vara god både för de som distansarbetar och för de som jobbar på kontoret, enligt undersökningen. Åtta av tio som jobbar hemifrån uppger att de kan arbeta ostört och sju av tio som jobbar på kontoret uppger att de har tillgång till tysta rum i tillräckligt stor utsträckning.
Ergonomin är den stora utmaningen
Men när det gäller ergonomi ser förutsättningarna sämre ut för distansarbetarna. På kontoret har åtta av tio tillgång till höj- och sänkbara bord, men bara fyra av tio har tillgång till det där hemma.
– Det här är en av distansarbetets stora utmaningar. Arbetsgivaren är alltid ansvarig för att medarbetarna har en god arbetsmiljö oavsett var arbetet utförs. Om det inte går att säkerställa arbetsmiljön i exempelvis medarbetarnas hem ska arbetsuppgifterna inte utföras därifrån, säger Erna Zelmin.
Siffror ur rapporten
- 9 av 10 uppger att de kan göra ett bra jobb från hemmet.
- 7 av 10 anser att deras arbetsuppgifter är intressanta och stimulerande.
- 6 av 10 har under de senaste 12 månaderna arbetat trots att de varit sjuka. De vanligaste orsakerna är att det inte finns någon annan som kan göra jobbet och att man inte har råd att vara sjuk.
Marianne Zetterblom
Mer om Distansarbete
-
Många utmaningar med hybridarbete
Distansarbete • Ensamhet, samarbetssvårigheter samt svårigheter att skilja mellan jobb och fritid är några utmaningar med hybridarbete, enligt en ny undersökning.
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • Onemeds lager i Göteborg motsvarar en yta om fyra fotbollsplaner och totalt arbetar 220 lagerarbetare här med att förse sjukvården med medicinskt material. En av dem är Joakim Andersson, som i rollen som skyddsombud bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Experten om mobbning på jobbet
Mobbning • Linda Magnusson Hanson, forskare och docent vid Stressforskningsinstitutet, reder ut vad forskningen säger.