Hoppa till huvudinnehållet
Kvinna i hemmiljö som jobbar vid laptop.

67 procent av tjänstemännen i privata näringslivet är nöjda med de nya riktlinjerna kring distansarbete.

Bild: Pixabay

Distansarbete

Varannan tjänsteman fortsätter på distans

Fler tjänstemän i det privata näringslivet har fått möjlighet att arbeta på distans jämfört med innan pandemin. Det visar en ny undersökning från Trygghetsrådet.

Trots att pandemirestriktionerna försvann i våras visar en undersökning att varannan privatanställd tjänsteman fått ökade möjligheter att även fortsättningsvis kunna jobba på distans. 67 procent svarar att de är nöjda med de nya riktlinjerna.

Johan Lagerhäll, vd för Trygghetsrådet
Bild: Jeanette Hägglund

– Pandemin har inneburit ett paradigmskifte gällande synen på det fysiska kontoret. Tjänstemän inom privat sektor har uppskattat flexibiliteten och valfriheten som kommer med möjligheten till distansarbete. Det är en viktig insikt för såväl arbetsgivare som anställda kring hur vi skapar ett hållbart arbetsliv på framtidens arbetsmarknad, säger Trygghetsrådets vd Johan Lagerhäll i en kommentar.

Samtidigt poängterar han att många arbetsgivare fortsatt ser det fysiska mötet som viktigt.

– Få beslutsfattare tror att vi kommer att ställa om till distans på heltid. Varannan tjänsteman i chefsposition svarar att de är mycket eller delvis tveksamma till att anställa medarbetare som helt och hållet arbetar på distans.

Mest positiva till att anställa medarbetare som arbetar på distans är chefer inom IT och tjänsteföretag.

Hela 78 procent svarar att de nya regler som införts kring distansarbete kommer göra dem mer attraktiva som arbetsgivare.

FAKTA

Om undersökningen

Undersökningen omfattar 1 000 intervjuer med privatanställda tjänstemän, 700 personalledande chefer och 130 egenföretagare med mer än 5 anställda.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Distansarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö