Hoppa till huvudinnehållet
Förkyld kvinna framför datorn

När allt fler jobbar på distans ökar sjuknärvaron, enligt en ny undersökning.

Bild: Istock

Distansarbete

Allt fler jobbar fast de är sjuka

Att allt fler jobbar på distans har sannolikt fört med sig ökad sjuknärvaro, det vill säga att man jobbar trots att man är sjuk. Kanske inte ett problem på kort sikt, men i förlängningen finns en risk att chefer missar mer allvarlig ohälsa, enligt en ny undersökning.

Sjuknärvaro är inget nytt fenomen i sig, men har blivit svårare för arbetsgivaren att uppmärksamma när många arbetar på distans. Det visar en undersökning där 300 HR-chefer deltar. Sex av tio HR-chefer uppger dessutom att organisationen saknar rutiner för att följa upp när medarbetarna är sjuka men fortsätter jobba ändå.

– Kortsiktigt kanske detta inte ter sig som ett problem. Men med tanke på att många fortfarande vill arbeta hemma finns en risk att ohälsa göms eller glöms. Det blir helt enkelt mycket svårare att ha koll på hur de som jobbar hemma verkligen mår, säger Tobias Ekros, vd på Medhelp Care som ligger bakom undersökningen.

64 procent av HR-cheferna som ingår i undersökningen oroar sig för eventuella risker som sjuknärvaron kan föra med sig. Det handlar bland annat om att missa tecken på mer allvarlig ohälsa.

Det blir mycket svårare att ha koll på hur de som jobbar hemma mår

Enligt Milla Jonsson, frilansande expert på arbetsrätt, behöver arbetsgivarna nu anpassa sina rutiner kring sjukanmälan till ett flexibelt arbetssätt där fler jobbar hemifrån.

Vad gäller till exempel för den som är sjuk och samtidigt jobbar hemma? Hur ska en sådan sjukanmälan gå till och hur ser rutinerna ut för uppföljning mellan chef och medarbetare? Ju enklare och tydligare, desto bättre, säger Milla Jonsson.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Distansarbete

Senaste om Hälsa