Hoppa till huvudinnehållet
Distansarbete

Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta

Så kallad zoomtrötthet drabbar framför allt unga kvinnor, enligt en ny studie. Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik vid Blekinge tekniska högskola.

Under pandemin har zoomtrötthet blivit ett vedertaget begrepp. Vissa studier har pekat på att många blir mer fysiskt och mentalt trötta av att ha flera videokonferensmöten på rad i jämförelse med fysiska möten.

– Detta nya standardsätt att mötas infördes på mycket kort varsel under pandemin, på alla möjliga plan och utan startsträcka. Att lägga möten direkt efter varandra är inte optimalt, säger Markus Fiedler, forskare i medieteknik vid Blekinge tekniska högskola.

Markus Fiedler
Markus Fiedler, forskare i medieteknik vid Blekinge tekniska högskolaieteknik vid
Bild: Marika Ottosson

I en ny studie har han tillsammans med forskarkollegor undersökt faktorer bakom trötthet i samband med just videokonferensmöten. I arbetet, som är en sammanställning och klassificering av andra forskares publikationer, kom man fram till att framför allt unga introverta kvinnor löper större risk att drabbas av Zoomtrötthet.

– Vi har sammanställt informationen från både vetenskapliga och populärvetenskapliga publikationer. Vi la speciellt fokus på faktorer som stöds av evidens, men kan också bidra med egna observationer. Ansiktsuttryck under en videokonferens kan tydligt visa om någon trivs eller inte. Det hände ofta att våra studenter inte ville sätta på kameran eftersom de inte var helt nöjda med bilden som visades. Även stirrandet kan upplevas som störande.

Alla är inte bekväma med att visa sin hemmiljö

I studien, som är ett samarbete mellan forskare inom medieteknik, mediedesign, mediepsykologi och mediesociologi vid och utanför Blekinge tekniska högskola, visar det sig också att hemmiljön spelar stor roll för så kallad Zoomtrötthet.

– Om man har det stökigt eller inte är ordentligt påklädd, och kanske har myströjan på sig, så kan det kännas pinsamt när man har kameran på. Inte alla är bekväma att visa sin personliga omgivning. Att ha rätt utrustning, exempelvis en lämplig skärm och konferenstelefon eller headset, kan göra skillnad, säger Markus Fiedler.

Han har tidigare konstaterat att ungdomar är färgade av sociala medier där prestationskraven är höga.

– På sociala medier är det jätteviktigt att uppträda på ett ”accepterat” sätt. Tänk alla influencers: det är inte enbart deras budskap utan ofta uppträdande och utseende som ”säljer”. Istället för YouTube blir det nu Zoom, Teams och Skype. Det finns ett tiotal personer som tittar på dig jämt och ständigt och det kan såklart vara stressande.

 

bild på Henrik Lenngren

Henrik Lenngren

Mer om Distansarbete

Senaste om Forskning