Hoppa till huvudinnehållet

Under flera veckor i rad har antalet konstaterade fall av Covid-19 ökat i Sverige. Ökningen märks även inom vården med allt fler sjukhusinläggningar och flera regioner har återinfört munskydd i patientnära arbete för att minska smittspridningen.

Bild: Unsplash

Coronaviruset

Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar

Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat. God handhygien och att stanna hemma när man är tydligt sjuk är några åtgärder som kan minska smitta på arbetsplatsen. 

Under flera veckor i rad har antalet konstaterade fall av Covid-19 ökat i Sverige. Ökningen märks även inom vården med allt fler sjukhusinläggningar och flera regioner har återinfört munskydd i patientnära arbete för att minska smittspridningen.

– Vi har sett en ökad smittspridning ett tag nu och det är svårt att veta hur länge den kommer att pågå. Det har också lett till fler sjukhusinläggningar men många blir inte lika sjuka nu som i början av pandemin. Nu handlar det mest om sköra personer som får lindriga infektioner som de behöver sjukhusvård för, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.

Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.
Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.
Bild: Martin Stenmark

Nyligen inleddes den breda vaccinationskampanj för riskgrupper, som i år rekommenderas en samvaccination mot både influensan och covid-19. Vaccinet mot Covid-19 har uppdaterats för säsongen och har ett mer specifikt skydd mot de nu dominerande virusvarianterna. Rekommendationen är att alla över 65 år ska vaccinera sig samt personer i riskgrupp från 18 års ålder, inklusive gravida. Men även för personer under 65 år kan det vara aktuellt att fylla på med vaccin, tycker Jan Albert.

– Det går ingen skarp gräns vid 65 år. Ju närmare 65 man är, och om man dessutom har vissa andra riskfaktorer som övervikt, desto större anledning att fylla på med vaccin, säger han.

Oklart om vaccin skyddar mot långtidscovid

Samtidigt är trycket på vaccination just nu stort i många regioner och tillhör man inte en riskgrupp får man sannolikt vänta. Eventuellt kan det även för yngre finnas en vinst med att fylla på med vaccin. Problem med långtidscovid, som främst drabbat yngre, har minskat tack vare en ökad immunitet i samhället samt att den nu dominerande virusvarianten omikron inte ger en lika hög risk för långvariga besvär. Att uppdatera sitt vaccin verkar kunna minska risken ytterligare.

– Det finns indikationer i vetenskapen att vaccinering kan ge ett visst skydd mot långcovid men det är inte hundraprocentigt och det saknas stora studier på det. Så troligen har vaccin ett visst skydd mot långcovid men kunskapsläget är oklart, säger Jan Albert.

Tänk till om du är förkyld

De smittförebyggande rekommendationerna kring Covid-19 är borttagna men med tanke på den ökande smittspridningen tycker Jan Albert att det finns anledning att tänka till en extra gång innan man går till jobbet förkyld.

– Det här kan vara svåra avvägningar men om man är tydligt sjuk med feber och/eller tydliga luftvägssymptom, då bör man stanna hemma. Har man mildare symptom och kan jobba hemifrån några dagar så är det en god idé men om det inte går så är rekommendationen att man inte stannar hemma för en lättare förkylning utan feber. Vi har luftvägsinfektioner varenda vinter och man kan inte stanna hemma för minsta lilla symptom, säger han.

Även influensasäsongen har startat, ovanligt tidigt i år, och Jan Albert konstaterar att vi står inför en period med ökad smittspridning av flera infektioner. Ett bra sätt att minska smittspridningen är att utgå från de smittskyddsrekommendationerna som vi hade under pandemin.

– Tänk på hur vi försökte hantera situationen när vi hade rekommendationer och mer allvarliga konsekvenser av smittspridningen. Använd det som är rimligt och vettigt från den tiden, det vill säga en god handhygien, att stanna hemma när man är sjuk och tänk lite extra på att inte träffa sköra personer, till exempel äldre släktingar, när man har luftvägssymptom, sammanfattar Jan Albert.

bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Coronaviruset

Senaste om Tips och råd