Hoppa till huvudinnehållet
Kompetens

Hoppjerkor lär sig mer på jobbet

Personer som byter jobb ofta lär sig mer på jobbet än personer som stannar kvar länge. Det visar en ny avhandling i sociologi från Stockholms universitet.

Forskaren Johan Westerman har hittat ett samband mellan att byta jobb ofta och lära sig mycket på jobbet. De personer som bytt jobb två eller fler gånger under en tioårsperiod uppger i högre utsträckning att deras nuvarande jobb innebär att de lär sig nya saker, jämfört med personer som haft samma jobb under samma period. Foto: Daniel Rosetti

– Jag har sett att de individer som tenderar att röra sig mer på arbetsmarknaden har ett högre lärande i ett senare skede i sitt arbetsliv. Det ser vi även om vi tar hänsyn till att man ofta lär sig mer i början av ett nytt arbete, och att individen kanske generellt har lätt att lära sig saker eller har lätt att röra sig mellan jobb, säger Johan Westerman, nybliven doktor i sociologi vid Stockholms universitet, i en kommentar.

Att det skulle vara svårare att få djupa kunskaper om man byter jobb ofta verkar inte stämma enligt Johan Westerman. Inte heller att många och olika erfarenheter är ett hinder för att lära sig ett jobb ordentligt.

– Jag har inte sett några positiva effekter för lärandet av att stanna kvar under längre perioder på samma arbetsplats, inte under tio år som är den tidsperiod jag har tittat på. Snarare så är hög mobilitet bra för att få mer kunskap, säger Johan Westerman. 

Han menar att individer som har lätt att lära och som är vana att byta jobb kan bli vinnare på framtidens arbetsmarknad, eftersom den förmodligen kommer ställa stora krav både på kunskap och flexibilitet.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Kompetens

Senaste om Forskning