Transpersoners arbetsmiljö undersöks
Publicerat 17 september 2020
Hur upplever hbtq-personer sin arbetsmiljö? Det ska ett nytt forskningsprojekt undersöka på uppdrag av Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Särskilt fokus kommer att ligga på transpersoner eftersom det är en extra utsatt grupp.
Studier har visat att hbtq-personer, jämfört med andra anställda, oftare utsätts för kränkande särbehandling, trakasserier och mobbning på jobbet.
– För att komma nära och skapa goda relationer till sina kollegor måste man "komma ut". Det innebär också ett risktagande för man vet inte vilka fördomar folk har och det finns risk för att man utsätts för trakasserier och diskriminering, säger Sofia Björk, forskare vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet.
Men hbtq-personers psykosociala arbetsmiljö handlar inte bara om grova kränkningar eller diskriminering. Det kan också röra sig om obetänksamhet från kollegor, till exempel opassande frågor, skämt eller att man undviker att fråga om privatlivet, visar en studie som Sofia Björk tidigare gjort bland anställda i Göteborgs stad
– Där fann vi att det behöver inte vara med uppsåt för att det ska få negativa effekter på hbtq-personers psykiska välbefinnande, känsla av stöd i organisationen och delaktighet i gemenskapen.
Kunskapssammanställning, som regeringen gett Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) i uppdrag att genomföra, ska ha särskilt fokus på transpersoners arbetsmiljö. I projektet ska forskarna också undersöka vad som kännetecknar en inkluderande arbetsplats för hbtq-personer.
Även om samhällets syn på sexualiteten förändrats och det finns en ökad medvetenhet och tolerans är det fortfarande de traditionella könsmönstren som råder, anser Sofia Björk.
– Könsnormerna och det binära tänkandet att det bara finns män och kvinnor är fortfarande en väldigt stark föreställning som gör att om man avviker från den så uppfattas man nästan som obegriplig av sina kollegor, säger hon.

Krister Zeidler
Mer om Diskriminering
-
Diskriminering på grund av hudfärg diskuteras sällan
Diskriminering • Forskning visar att hudfärg har stor betydelse för både karriär- och löneutveckling. I ett nyligen avslutat projekt har Länsstyrelsen i Stockholm tagit fram en utbildning för att hjälpa arbetsgivare med aktiva åtgärder mot rasism.
-
Mikroagressioner drabbar hbtq-personer på jobbet
Diskriminering • Fler hbtq-personer mår psykiskt dåligt jämfört med befolkningen i stort. En viktig förklaring är den så kallade minoritetsstress, som många upplever, ofta på daglig basis.
-
Utrikesföddas erfarenheter tas inte till vara
Diskriminering • Erfarenheter från hemlandet värderas lägre än erfarenheter som utrikesfödda får i Sverige, enligt en ny avhandling.
Senaste om Forskning
-
Då ökar risken för värmestress
Arbetsmiljöarbete • Byggnadsbetare, vägarbetare, lantarbetare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus löper störst risk att drabbas av värmestress.
-
En kram kan skydda mot stress
Stress • En kort kram kan fungera som en buffert mot stress. Det visar en tysk forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos one.
-
Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta
Distansarbete • Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik.