Utrikesfödda har sämre arbetsmiljö
Publicerat 22 augusti 2023
Utrikesfödda upplever sig ha sämre arbetsmiljö än sysselsatta födda i Sverige. Bland annat är andelen som uppger att de utsatts för kränkande särbehandling på jobbet dubbelt så stor bland utrikes födda personer. Det framgår av en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
– Det är inte acceptabelt att det finns skillnader mellan hur utrikes- och inrikes födda upplever sin arbetsmiljö och att de utrikes födda har en sämre arbetsmiljö, säger Jacob Grönlund, analytiker på Arbetsmiljöverket i en kommentar.
Andelen utrikes födda som anger att de utsatts för mobbning på jobbet är 12 procent, vilket är dubbelt så många jämfört med inrikes födda. Det finns också skillnader i den fysiska arbetsmiljön. Sämst arbetsmiljö upplever de som är födda i ett utomeuropeiskt land.
En förklaring kan enligt rapporten vara att utrikes födda oftare arbetar inom branscher som service, vård och omsorg och bygg där det är vanligare med exempelvis diskriminering och trakasserier. Det är branscher där det också är vanligare med skador och olyckor.
– De utrikes födda är samtidigt ingen homogen grupp. Bra arbetsmiljöförhållanden är grundläggande för en god utveckling både för individen och arbetsmarknaden i stort, säger Jacob Grönlund.
Det kan arbetsgivare göra för att motverka särbehandling
- Var tydlig med att kränkande beteende och mobbning inte accepteras
- Otydlighet i roller och arbetsfördelning, för hög arbetsbelastning och olösta konflikter är faktorer som kan leda till mobbning. Hur ser det ut hos er, var finns era svaga punkter. Gör en riskbedömning och en åtgärdslista för att förebygga kränkande särbehandling.
- Se till att det finns rutiner på plats för att hantera kränkande särbehandling om det ändå skulle uppstå.
Marianne Zetterblom
Mer om Mobbning
-
Experten om mobbning på jobbet
Mobbning • Linda Magnusson Hanson, forskare och docent vid Stressforskningsinstitutet, reder ut vad forskningen säger.
-
Fem sätt att bemöta härskartekniker
Så gör du • Härskartekniker skadar trivsel och produktivitet. Forskaren Annakarin Nyberg tipsar om hur du kan bemöta dem på bästa sätt.
-
Mobbning och trakasserier vanligt inom sjöfarten
Mobbning • Mobbning och sexuella trakasserier har länge varit ett arbetsmiljöproblem till sjöss och enligt en ny studie har problemet inte minskat de senaste åren. Fler än hälften av de kvinnliga anställda till sjöss säger sig ha blivit utsatta.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mobilförbud blev merarbete för lärarna
Arbetsmiljöarbete • Mobilförbud i skolan har flera positiva effekter men innebär också ytterligare en arbetsuppgift som läggs på en redan överbelastad lärarkår enligt högstadieläraren och huvudskyddsombudet Madeleine Wallin.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.