
En bra introduktion minskar stress
Publicerat 7 december 2020
Att komma ny till en arbetsplats innebär att sätta sig in arbetsuppgifterna, lära känna kollegorna och att leva upp till arbetsgivarens förväntningar. Nu visar forskning att en gedigen introduktion minskar stressen och gör det lättare att lära.
På Karolinska Institutet (KI) har en forskargrupp tittat på hur den som är ny på arbetet kan komma in i det på bästa sätt och vilka faktorer som är avgörande när det gäller stress och lärande. Forskarna intervjuade jurister, socionomer, läkare, lärare och sjuksköterskor under första året de hade slutat högskolan och börjat på sitt nya, ibland också första, jobb.
– Det allra viktigaste är att arbetsgivaren har en genomtänkt plan som inte innehåller för mycket information från början. Sen gäller det att se till att den som är ny inte hoppar över luncher, skippar kafferasten eller tar på sig extrapass för att lära sig snabbare, det går inte att forcera introduktionstiden, sa Petter Gustavsson som är ansvarig för forskningsrapporten som presenterades på ett webbinarium arrangerat av AFA Försäkring som också finansierat forskningen.
Enligt rapporten är det tre utmaningar med att vara ny som gör att man upplever stress:
att man blir överbelastad med information om uppdraget, att man känner osäkerhet och är rädd för att fråga eller rädd för att göra fel och att man känner sig ensam för att man inte landat i arbetsgruppen.
– Det gäller att visa förståelse för utmaningen det innebär att vara ny på jobbet. Arbetsgivaren behöver också hjälpa till att sätta gränser och förstå behovet av återhämtning. Förväntas man leverera från dag ett så ökar stressen och förlänger introduktionstiden. Sen gäller det också att involvera den som är ny på jobbet i olika sociala sammanhang.
Den som är ny behöver stöd i både sin roll, med sin uppgift, med strukturen och med relationerna på en arbetsplats. Just det strukturella stödet är det som försvinner snabbast under det första året, enligt rapporten.
– Det är det som handlar om att ta en sak i taget och att få tillräckligt med tid för sina arbetsuppgifter. Kanske behöver man enklare arbetsuppgifter en tid, reducerad arbetstid eller delat ansvar för en viss arbetsuppgift. Att komma in i arbetet måste få ta tid.
Slutligen menar Petter Gustavsson att alla på en arbetsplats har mycket att vinna på att vara nyfikna på den som kommer ny på jobbet. Den personen kommer nämligen in med ett nytt perspektiv som de andra kanske är hemmablinda för.
– Genom att vara nyfiken på den som kommer lär sig också de andra på arbetsplatsen, sa Petter Gustavsson.

Gerd Eriksson
Mer om Introduktion
-
Så kan prestationsångesten minska vid nyanställning
Introduktion • Nyanställda känner ofta stress och prestationsångest första tiden på jobbet. Men de som jobbat länge kan också påverkas av att få en ambitiös och meriterad kollega.
-
Nyanställd på hybridkontoret – så lyckas du
Introduktion • Hur gör man för att lära sig ett nytt jobb och komma in i gemenskapen när många av kollegorna jobbar på distans?
-
Smittförebyggande arbete viktigt även efter pandemin
Smitta • Mer än hälften av arbetsgivarna brast i sitt arbete med att förebygga smittspridning under pandemin, visar en inspektion som Arbetsmiljöverket gjort.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Vanligare med samarbete bakom innovationer
Innovationer • Att innovationer är resultatet av samarbete har blivit allt vanligare under 2000-talet. Samma trend syns även på andra områden. Det visar en ny studie från Patent- och registreringsverket, PRV.
-
Distansarbete gör anställda mer lojala
Distansarbete • Att arbetsgivaren tillåter distansarbete får anställda att vilja stanna kvar på jobbet oavsett om de sen utnyttjar möjligheten eller inte.
-
Lantbrukare mår sämre än andra yrkesgrupper
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa är generellt högre bland lantbrukare än i andra yrkesgrupper. Det visar en sammanställning av internationella forskningsstudier