
Bild: Istock
Så blir skiftet mellan föräldraledighet och jobb smidigare
Publicerat 14 augusti 2023
Efter sommaren är det många som avslutar sin föräldraledighet, något som ofta väcker blandade känslor. För att må bra är det viktigt att vara snäll mot sig själv och sänka prestationskraven, enligt psykologen Linnéa Elvander.
– Man kan känna sig sorgsen över att den här perioden i livet är över, eller kanske glädje och längtan efter att få börja arbeta igen och få en annan typ av stimulans. Allt är okej och begripligt att känna, och de flesta känslor kommer och går, och varierar i intensitet, säger Linnéa Elvander, psykolog på Feelgood.
Hon får medhåll av kollegan Charlotta Herlofson.
– Det gäller att man är snäll mot sig själv och sänker ribban för prestation i början: sortera vad du är orolig över. Är det saker som går att påverka? Gör då upp en plan för hur du ska gå till väga för att lösa problemen, steg för steg.
Skapa en plan för återgången
Att balansera arbetet med att vara närvarande förälder kan vara en utmaning. Charlotta Herlofson rekommenderar att man bör skapa en klar och realistisk plan.
– Det handlar om att hitta en balans som fungerar för dig och din familj. Överväg flexibla arbetstider, deltid, eller arbete hemifrån. Diskutera dina behov med din chef och försök att hitta en lösning som fungerar för båda parter.
Sätt gränser för att minska stressen
Linnéa Elvander påpekar att man också borde fundera över sina prioriteringar på arbetsplatsen.
– Är det verkligen nödvändigt att svara på varje mejl direkt, eller kan vissa saker vänta tills nästa arbetsdag? Att sätta gränser för ditt arbete och ditt privatliv kan hjälpa till att minska stressen och göra det lättare att balansera föräldraskap och arbete.
Ömsesidig förståelse och god kommunikation mellan chef och medarbetare är en annan sak som underlättar övergången, enligt Peter Tai Christensen, teamchef på Unionen:
– Det gäller att man är snäll mot sig själv och sänka ribban för prestation i början: känner du dig orolig kan det vara bra att sätta ord på oron och formulera vad som väcker den.
Kontakten under föräldraledigheten bör vara individuellt anpassad och styrd av den anställdes önskemål, enligt Peter Tai Christensen.
– Som chef behöver du vara lyhörd gentemot medarbetaren. Det är viktigt att inte lägga någon värdering i om medarbetaren i princip inte önskat kontakt med arbetsplatsen under sin föräldraledighet.
Gör arbetsplatsen föräldravänlig
Peter Tai Christensen understryker vikten av att arbetsplatsen är föräldravänlig och att föräldraskapet inte får vara ett hinder för karriär-, kompetens- eller löneutveckling.
– Det är bra om chefen redan före föräldraledigheten för en dialog med medarbetaren om hur det fungerar om barnet blir sjukt och man behöver stanna hemma. Det är ju en naturlig del av att vara förälder. Var till exempel tydlig med att det inte kommer att påverka medarbetarens situation på jobbet negativt om hen behöver vabba.
För den föräldraledige som återgår till arbetet kan det ibland vara svårt att hantera själva övergången i sig.
Återgång efter föräldraledighet
- Stäm av med medarbetaren i vilken utsträckning hen vill hålla kontakten med arbetsplatsen. Att koppla ifrån helt ska vara ok, men vi alla mår bra av olika saker och för vissa kan det kännas skönt att få uppdateringar och information om vissa saker som sker på arbetsplatsen.
- Hör av dig till medarbetaren inför återgången. Hälsa hen välkommen tillbaka, berätta om hur du lagt upp schemat första veckan.
- Vid återgången, se som chef över om det skett några förändringar, nya rutiner eller ändrade arbetssätt under tiden medarbetaren har varit borta. Planera i så fall in introduktion vid återgången för att undvika missförstånd och stress som kan uppstå om medarbetaren inte är uppdaterad.
- Starta i gång mjukt. Ställ inte krav på prestation dag ett utan ge personen lite tid att hitta tillbaka till sin roll.
- Stäm av med medarbetaren efter några dagar: hur går det, hur mår personen? Att komma tillbaka till jobbet kan vara en stor omställning, och man kanske fortfarande kämpar med sömnlösa nätter hemma.
- Prata om hur man ska lägga upp arbetstiden och uppgifterna för medarbetaren framöver. Kommer man gå tillbaka på heltid eller deltid och i så fall vilka timmar? Finns det möjlighet att flexa för att hämta på förskolan? Ökad flexibilitet är något många småbarnsföräldrar uppskattar så tänk igenom hur du som chef ska förhålla dig till detta.
Källa: Linnéa Elvander och Charlotta Herlofson, psykologer på Feelgood

Henrik Lenngren
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Forskare kartlägger hotellstäd genom att testa själva
Arbetsmiljöarbete • Att städa på hotell är fysiskt krävande och samtidigt finns en förväntan att de som gör jobbet ska synas och märkas så lite som möjligt. Nu kartlägger forskare i Dalarna hotellstädarnas arbete genom att själva utföra det.
-
Studenters arbetsmiljö i fokus
Arbetsmiljöarbete • Stress och bristande stöd är vanliga orsaker till psykisk ohälsa bland studenter. För att arbetsmiljön ska bli bättre och för att öka delaktigheten har en ny handbok som riktar sig till studerandeskyddsombud tagits fram.
-
Många risker när solceller monteras
Säkerhet • Fack och arbetsgivare jobbar nu tillsammans för att öka säkerheten för dem som monterar solceller, ett arbete som innebär många risker.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mönsterarbetsplatsen
Bildreportaget • Ulricehamns tapetfabrik är en av få kvarvarande tapetfabriker i Sverige. Här betyder medarbetarnas känsla för färg och form allt och målet är att skapa en så snäll arbetsplats som möjligt.
-
Varför är det ingen som står upp?
Krönika • Krönika av Tommy Wilèn. Har du sett filmen Döda poeters sällskap? Robin Williams spelar en normbrytande lärare som lär eleverna att tänka själva och stå upp för sina åsikter, vilket tyvärr slutar med att han får sparken. I sista scenen tittar han in i klassrummet för att säga hejdå till sina elever...
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.