Hoppa till huvudinnehållet
Ung kvinna med svart hår och förkläde övar vid en espressomaskin.

Utse en handledare som introducerar sommarjobbaren och berättar om arbetsuppgifterna och de risker som finns. Det minskar risken för olyckor.

Bild: Istock

Introduktion

Många skadar sig på sommarjobbet

Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket. Många olyckor involverar truckar men ungdomar skadar sig även på verktyg, till exempel vassa knivar.

Ungdomar löper större risk än andra att råka ut för olyckor på jobbet och är överrepresenterade i statistiken över anmälda arbetsskador. Juli är den månad då flest ungdomar skadar sig på jobbet, enligt Arbetsmiljöverket.  

– Många olyckor går att förebygga om nyanställda får en bra introduktion och handledning. Det blir extra viktigt på sommaren, när ungdomarna kommer ut på sina första sommarjobb, så att de får en säker start i arbetslivet, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket i en kommentar.

Merparten av de arbetsolyckor som involverar unga sker inom butik, lager, café- och restaurang samt bygg. Vanliga orsaker till olyckor är förlorad kontroll över truckar eller att man skadar sig på verktyg som vassa knivar.

Inspektioner ska ge bättre introduktion

I år ska Arbetsmiljöverket inspektera några av de branscher där många unga skadar sig. Det handlar till exempel om restauranger, butiker och fastighetsskötsel. En lärdom från tidigare år är att det i många fall saknas rutiner för att undersöka och riskbedöma arbetsmiljön. Då blir det svårt att ge sina sommarjobbare en bra introduktion, enligt Erna Zelmin.

– Arbetsgivarna behöver ta hänsyn till att många sommarjobbare är oerfarna och ovana och att de kanske inte vågar fråga om de är osäkra, säger hon.

FAKTA

Tips till arbetsgivare som tar emot sommarjobbare

  • Gör en riskbedömning av jobbet som den som sommarjobbar ska utföra. Kom ihåg att anpassa arbetsuppgifterna. En ung person har inte samma fysiska och psykiska mognad som en vuxen.
  • Utse en handledare som introducerar sommarjobbaren och berättar om arbetsuppgifterna och de risker som finns. Det minskar risken för olyckor.
  • Håll koll på arbetstiderna. När du ska anställa någon under 18 år gäller särskilda regler för arbetstider. Till exempel får en minderårig inte jobba mellan midnatt och fem på morgonen.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Introduktion

Senaste om Mer om arbetsmiljö