Hoppa till huvudinnehållet
Arbetssjukdomar

Arbeten som kan orsaka reumatism

Betongarbetare som utsätts för kvartsdamm på jobbet har en ökad risk att drabbas av ledgångsreumatism. Det visar en ny kunskapsöversikt om kopplingen mellan arbetsmiljö och reumatism.

Ledgångsreumatism drabbar främst lederna men kan också påverka många andra organ. Den vanligaste formen är artrit som drabbar händer och fötter.

– Lederna blir svullna. Om man inte kan behandla det på ett bra sätt kan lederna på sikt bli förstörda och man får väldigt ont, sa Lars Alfredsson, professor i epidemiologi på Karolinska Institutet, när han presenterade kunskapsöversikten på ett webbinarium.

Han har lett arbetet med en kunskapsöversikt där forskare gått igenom 23 vetenskapliga artiklar för att ta reda på om det finns faktorer i arbetsmiljön som ökar risken för ledgångsreumatism.
En slutsats är att det är 35 procents högre risk att drabbas av ledgångsreumatism om man utsätts för kvartsdamm eller stendamm på jobbet. Om man dessutom är eller har varit rökare är det extra stor risk att bli sjuk.

– Det är viktigt att försöka begränsa exponeringen för kvartsdamm och använda skyddsutrustning samt att sluta röka, sa Lars Alfredsson.

Även bekämpningsmedel och asbest är riskfaktorer enligt kunskapsöversikten. Dessutom finns det forskning som tyder på att nanopartiklar samt arbete i kyla skulle kunna öka risken att drabbas.
Ärftliga faktorer spelar också in. Kvinnor drabbas i högre utsträckning än män och risken att få ledgångsreumatism ökar med stigande ålder.

– Återigen, rökning spelar in när det gäller genetiska faktorer. Personer med ledgångsreumatism bör därför försöka få sina barn att inte börja röka.

Kunskapsöversikten är finansierad av AFA Försäkring.

FAKTA

Reumatism

Reumatism är ett samlingsnamn för många olika sjukdomar som drabbar leder och muskler men som också kan drabba andra organ.

  • Artros: Det är den vanligaste reumatiska sjukdomen. Lederna drabbas av broskförlust vilket leder till smärta.
  • Reumatiska systemsjukdomar (SLE, Myosit): Det drabbar många olika organ och beror på att immunsystemet attackerar egna organ inklusive leder.
  • Fibromyalgi: ett smärtsyndrom som man fortfarande inte vet orsaken till.
  • Artriter: Lederna i händer och fötter blir svullna och gör ont. Den vanligaste typen är ledgångsreuamtism.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetssjukdomar

Senaste om Forskning