Många vinster med arbetsrotation
Publicerat 9 november 2020
Berendsens tvätteri i Ockelbo har infört arbetsrotation. Det breddar både de anställdas kompetens, ger en bättre arbetsmiljö och en stabilare produktion. Det finns bara vinster, enligt Marianne Sund som är klubbordförande för IF Metall.
Berendsen Textil Service tar emot tvätt från sjukhus, äldreboenden, hotell och restauranger. De är ett 60-tal anställda och satsningen är ett tvåårigt forskningsprojekt i samarbete med Akademin för hälsa och arbetsliv på Högskolan i Gävle. Satsningen går under namnet Rotovation, eftersom det är rotation och innovation i ett. För med arbetsrotationen följde många fler goda idéer på köpet.
– Vi har delat in personalen i team på sex personer. Varje team roterar på fyra, fem olika maskiner. Innan vi bestämde vilka maskiner varje team skulle ansvara för gjorde vi mätningar för att se vilka arbetsmoment som var fysiskt tunga, vilka som var en smula långtråkiga och vilka som var stressande. Helt enkelt i vilken grad maskinerna och arbetsmomenten påverkade kropp och hjärna, säger Marianne Sund.
Mätningarna gav en bra mix av maskiner i varje grupp. Nu börjar och slutar alltid arbetsdagen på samma maskin, däremellan varierar passen på upp till två timmar ner till en halvtimme på olika maskiner och moment. Arbetsuppgifter som kräver mer planering växlar per dag likaså där personalen upplever att det är en stress att växla ofta.
– Alla i arbetslagen har blivit lite av experter på någon maskin. Personalen är kompetensbärare vilket i sin tur ger arbetet större innehåll för den enskilde medarbetaren, säger Marianne Sund.
Eftersom Rotovation är ett forskningsprojekt fick alla medarbetare också fylla i en omfattande enkät med frågor om bakgrund, anställningsförhållanden, arbetstider, arbetsuppgifter, fysisk och mental ansträngning och arbetsförmåga.
– Vi har människor från 17 olika länder här och alla har inte hunnit lära sig så bra svenska än. För att forskningen skulle bli korrekt tog vi in en lärare från SFI och enkäten blev också utgångspunkten för svenskundervisning.
Beredsen har haft hjälp av en professor i belastningsskador och en doktor i arbetshälsovetenskap för att genomföra Rotovation. Men går det att göra en liknande omställning utan den hjälpen?
– Absolut. Då kan man ta hjälp av företagshälsovården som kan mäta det ergonomiska och ställa frågor om hur det känns i huvudet och kroppen. Sen är det bra att utse en projektledare, det kan vara ett duktigt skyddsombud eller någon annan som har stort intresse av frågan.
Marianne Sund säger att 90 procent av de anställda på Berendsen varit positiva till arbetsrotation och gruppindelning.
– För vissa är förändring svårt och en del vill helst stå vid samma maskin som de alltid gjort. Då får vi påminna dem om att de unga som kommer ska hålla ett helt arbetsliv. Alla mår i slutändan bra av arbetsrotation.
I stället för att jobba en och en vid maskinerna består nu Beredsen av små grupper som jobbar tillsammans och där varje grupp har sin speciella kunskap. Ljusblå gruppen är bra på efterbehandling och sortering, mörkgröna gruppen är tvättrörsoperatörer, sorterare och sköter underhåll. På så sätt finns det också en kompetensstege för den som vill lära sig mer. Då siktar man på att ingå i en ny grupp, menar Marianne Sund.
– Vi började vårt arbete 2018 och hann bilda fem grupper innan coronan kom och vi var tvungna att ta en liten paus. Nu kör vi vidare och om ett år har vi troligen det slutgiltiga forskningsresultatet på vad det här inneburit för medarbetarna, arbetsmiljön och företaget.

Gerd Eriksson
Mer om Innovationer
-
Fler liv kan räddas på bygget med ny teknik
Innovationer • När en byggnadsarbetare på en mindre ort skadar sig kan det ta tid innan räddningspersonal är på plats. Men tack vare en ny teknik för livräddning på distans är det möjligt att starta avancerade livräddningsinsatser redan innan ambulansen kommer.
-
App skyddar mot värme- och köldstress
Innovationer • Utomhusarbete vid väldigt höga eller låga temperaturer kan leda till värme- eller köldstress och ökar risken för olyckor. Med hjälp av en individuellt anpassad app kan de som jobbar utomhus få råd om hur man förebygger och hanterar värme och kyla.
-
Så skapas ett kreativt klimat
Innovationer • Tålamod och bra samarbete. Det krävs för att driva en idé oavsett om man är Nobelpristagare eller bara vanlig anställd som vill förbättra arbetsmiljön.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Aktivitetsbaserade kontor blir aldrig färdiga
Kontor • Forskning visar att ett aktivitetsbaserat kontor aldrig blir klart utan ständigt behöver utvecklas och anpassas efter medarbetarnas behov.
-
Pekpinnar får inte kontorsanställda att röra sig mer
Ergonomi • Hur kontoret är utformat har störst betydelse för att främja rörelse och variation, enligt Svend Erik Mathiassen, professor i arbetsvetenskap.
-
Så kan frisörer jobba säkrare
Kemikalier • Genom att se över sitt arbetssätt och använda rätt typ av hårvårdsprodukter kan risken för frisörer att utsättas för skadliga kemikalier minska.