Manliga chefer mer negativa till deprimerade anställda
Publicerat 22 december 2020
Dubbelt så hög andel manliga chefer som kvinnliga chefer har en negativ attityd till anställda med depression. Den negativa inställningen ökar ju högre chefsroll man har. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
Studien, som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften BMC Public Health, bygger på en webbaserad enkät där 2 663 chefer fått skatta hur de förhåller sig till olika påståenden om deprimerade medarbetare. Resultatet visar att 24 procent av de manliga cheferna hade en negativ attityd till depression. Motsvarande siffra för de kvinnliga cheferna var 12 procent.
– Vi blev förvånade över att skillnaderna mellan kvinnliga och manliga chefer kvarstod även efter att vi i våra statistiska analyser kontrollerat för andra faktorer som chefernas utbildning, vilken typ av arbetsplats de var på, hur länge de varit chefer och om de hade erfarenhet av medarbetare med depression, säger Monica Bertilsson, universitetslektor i folkhälsovetenskap vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och projektansvarig för studien.
Männen instämde i högre grad i påståenden som att de känner sig osäkra ihop med medarbetare som är deprimerade, att dessa medarbetare är en börda för arbetsplatsen och att de inte bör jobba när de medicinerar.
Manliga chefer svarade också i högre grad att de inte skulle göra tillfälliga förändringar i arbetet för en deprimerad medarbetare eller anställa någon som de visste hade haft en depression.
Enligt Arbetsmiljölagen har chefer ansvar för att förebygga ohälsa och de har ett långtgående ansvar vid rehabilitering och arbetsanpassning.
Eftersom depression och ångest är ett av de snabbast växande hälsoproblemen i världen samt att stressrelaterad psykisk ohälsa ökar kraftigt i Sverige är det problematiskt om chefer inte tar sitt arbetsgivaransvar, enligt Monica Bertilsson.
–Men det är viktigt att påpeka att detta är en attitydundersökning. Vi vet inte hur manliga och kvinnliga chefer agerar i verkliga livet, säger hon.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Psykisk hälsa
-
Därför toppar kyrkan listan över psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Kyrkoherdar, präster och diakoner hör till de yrkesgrupper som löper allra störst risk att bli sjukskrivna för stress och utmattning. Det visar bland annat en studie från Försäkringskassan. Godhetskultur och svårigheter att sätta gränser är en del av förklaringen.
-
Sju sätt att undvika perfektionsfällan
Så gör du • Att vara ambitiös och noggrann ska inte förväxlas med att vara perfektionist. Perfektionister ställer orimligt höga krav på sig själva vilket ökar risken för utmattning och depression, enligt den brittiske socialpsykologen Thomas Curran som skrivit en bok om perfektionism.
-
Hantera din oro i fem steg
Psykisk hälsa • Psykologerna Tove Wahlund och Erik Andersson tipsar i en ny bok om hur man kan lära sig att hantera sin oro.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
-
En av fem brittiska läkare använder AI
AI • En av fem brittiska allmänläkare använder sig av generativa AI-verktyg, som Chat GPT, i sitt arbete, enligt en ny undersökning.
-
Byggdamm ökar risken för kronisk njursvikt
Arbetssjukdomar • Den som jobbar i dammiga miljöer löper ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt enligt en studie från Göteborgs universitet.