Arbetsmiljö vid distansarbete

Vid arbete i hemmet behövs andra sätt att undersöka arbetsmiljön än en traditionell skyddsrond. Därför har Prevent tagit fram en checklista som chefen och den anställda kan fylla i tillsammans, och som innehåller punkter som underlättar undersökningen. Det är bra om den anställda funderar igenom frågorna i förväg. Det finns också en variant av checklistan för att undersöka de övergripande förutsättningarna för distansarbete för arbetsgruppen och organisationen.
Ansvar för arbetsmiljön
Arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön oavsett om arbetsplatsen är i företagets lokaler eller i hemmet. Både arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter gäller. Den anställde ska delta i arbetsmiljöarbetet genom att rapportera risker som skulle kunna leda till sjukdom eller olycksfall. Arbetsgivaren är i allmänhet skyldig att förse distansarbetaren med de verktyg som behövs för arbetet, som dator, mobiltelefon och teknisk support. Många organisationer har också egna riktlinjer för arbete på distans, och ibland reglerar kollektivavtalet distansarbete.
Bra arbetsmiljö i hemmet
En funktionell arbetsplats är viktig om man ska jobba där regelbundet. Även om arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön ska arbetstagarna delta i arbetsmiljöarbetet och ta ansvar för att rapportera risker, sjukdom och olycksfall. Prevent har en särskild checklista för arbete vid skärm där delar av checklistan kan användas även för att undersöka att arbetsplatsen hemma är bra. Det finns också några praktiska tips och råd vid distansarbete att ta del av.
Rörelse under arbetsdagen
Det är viktigt att ta pauser i arbetet. När man inte går runt och pratar med andra eller behöver gå till skrivaren, får man hitta på egna knep för att komma upp och röra på sig. Pausgympa, ett par varv i huset och gärna morgon- och eftermiddagspromenad precis som om man hade gått till och från jobbet.
Rörelse och variation på jobbet
Möten på distans
Det är viktigt att komma ihåg att fysiska möten bidrar till att öka samhörigheten och stärka förtroendet mellan människor. Även om många möten sker på distans är det därför är det bra att om möjligt även träffas fysiskt till exempel i början och i slutet av ett projekt. Tänk på att inte boka längre möten än nödvändigt och att lägga in pauser vid längre möten.
Riskbedömning
Här finns material att använda för att göra en riskbedömning av arbetsmiljön.
Artiklar om distansarbete
Tips på mer information
Artiklar från tidningen Arbetsliv
- Testa din belysning
- Viktigt med tydlighet kring hemarbete
- Tips för att undvika "Zoomthink"
- Så får du mer fokus
- Få in mer rörelse i vardagen
- Så lyckas du med videomötet
- Så fixar du en bra hemarbetsplats
- Så lyckas du med distansarbetet
- Så leder du medarbetare på distans
- Så lyckas ni med samarbetet på distans