Artiklar om Generationer
18 artiklar
-
Företaget som inte ratar någon på grund av ålder
Diskriminering • På rekryteringsbolaget TNG anonymiseras kandidaternas ålder. Syftet är att undvika åldersdiskriminering – både medveten och omedveten.
-
”Ålderism har blivit en accepterad form av diskriminering”
Diskriminering • Åldern spelar roll. I alla fall när det är dags att söka nytt jobb. Redan i 40-årsåldern kan åldern vara till din nackdel.
-
”Unga måste komma in snabbare i arbetslivet”
Generationer • För att klara den demografiska utvecklingen där färre ska försörja en växande äldre befolkning, är det viktigt att skapa ett arbetsliv.
-
Allt fler fortsätter jobba efter pensionen
Äldre • Allt fler svenskar fortsätter att jobba efter pensionen, det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten. Men det är inte den extra inkomsten som är det främsta skälet.
-
Därför vantrivs unga chefer
Chef • Sverige har låg andel unga chefer jämfört med övriga länder i Europa. Dessutom funderar många av dem på att sluta. I ett forskningsprojekt vid Umeå universitet tittar man nu på vad unga chefer behöver för att trivas, må bra och vilja fortsätta i sin ledarroll.
-
Olönsamt att rata äldre
Äldre • Företag med en högre andel äldre medarbetare samt äldre chefer har större chanser att överleva. Det visar en studie från Internationella Handelshögskolan i Jönköping.
-
"Att känna sig fast på jobbet leder till ohälsa"
Generationer • Över hälften av svenskar mellan 40 och 55 år vill byta jobb men många upplever att stigande ålder är ett hinder, enligt en ny undersökning.
-
Attityder till äldre har blivit bättre
Generationer • Attityderna till äldre arbetstagare har förbättrats de senaste åren. Framförallt när det gäller äldre med en eftertraktad kompetens. Men arbetsgivare satsar mer på att behålla seniora medarbetare än att rekrytera nya. Det visar en studie från Lunds universitet.
-
Blandade åldrar bäst
Generationer • Ålder är en av de vanligaste anledningarna till att känna sig diskriminerad i arbetslivet. Chefer har en nyckelroll när det gäller att sudda ut fördomar mot äldre, anser chefsorganisationen Ledarna.
-
Ålder inget större hinder för att byta jobb
Kompetens • Det behöver inte vara omöjligt att få ett nytt och bättre jobb bara för att man kommit upp i åren. Men för att vara intressant för arbetsgivarna gäller det att hela tiden bygga på sin kompetens och odla sina nätverk.
-
Karriärvägledning mitt i livet ökar arbetslusten
Kompetens • Vill du arbeta till 70 och fortfarande stortrivas på jobbet? Ett bra tips är att stanna upp när du är 50, fundera över vad du vill och följa ditt hjärta. Det visar en studie vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
-
Bra kollegor viktigast när unga väljer jobb
Arbetsklimat • Bra kollegor och ett gott ledarskap är de faktorer som rankas högst när nyutexaminerade studenter ska välja arbetsgivare. Lön kommer först som nummer tio på listan. Det visar en undersökning från fackförbundet Jusek.
-
På spaning efter framtidens arbetsmiljö
Digitalisering • Hur kommer robotiseringen och den digitala revolutionen påverka våra jobb? Arbetsliv har med hjälp av Sveriges vassaste experter på området listat nio faktorer som kan få betydelse för framtidens arbetsmiljö och arbetsmarknad.
-
Egenanställningar ökar
Generationer • Antalet egenanställda har ökat de senaste åren. Fenomenet börjar nu sprida sig till andra branscher än kultur och media, visar en rapport från tankesmedjan Futurion.
-
"Vi äldre har mycket att lära av de yngre"
Kompetens • Att lära av mer erfarna kollegor tycker nog de flesta är en god idé. Men behöver den erfarna nödvändigtvis vara äldre? Det tycker man inte på analys- och teknikkonsultföretaget WSP. Inom ämnet hållbarhet pågår ett omvänt mentorskap där yngre medarbetare är mentorer åt äldre adepter.
-
Äldre i arbetslivet fokus i ny kampanj
Generationer • När fler ska jobba längre ställer det särskilda krav på arbetsmiljön. Nu drar EU igång en tvåårig kampanj för att främja hälsosamt åldrande i arbetslivet.
-
Anställningstrygghet viktigare än arbetsmiljön
Generationer • Bra arbetsmiljö har halkat ur listan över de viktigaste kraven på ett bra jobb. I alla fall om man får tro Kairos Future som sedan mitten av 90-talet undersökt vilka jobbfaktorer som svenskarna värderar högst.
-
God ergonomi lika viktigt som hög lön
Ergonomi • Nästan hälften av de kontorsanställda i Sverige arbetar stående. Det framgår av en undersökning om kontorsarbete och ergonomi som presenterades på möbelmässan i Stockholm i går.