God ergonomi lika viktigt som hög lön
Publicerat 10 februari 2016
Nästan hälften av de kontorsanställda i Sverige arbetar stående. Det framgår av en undersökning om kontorsarbete och ergonomi som presenterades på möbelmässan i Stockholm i går.
Hela 65 procent av kontorsarbetarna varierar sin arbetsställning under dagen. 49 procent arbetar stående och 43 procent säger att de tar promenader utomhus för att undvika belastningsskador. Det framgår av en undersökning som möbelföretaget Kinnarps gjort.
Undersökningen visar också att 58 procent upplevt värk i kroppen som de kopplar ihop med nuvarande eller tidigare jobb. Det gäller inte enbart den äldre generationen utan i ungefär lika hög utsträckning de yngre. För samtliga generationer är det viktigt med god ergonomi. När den yngsta generationen kontorsarbetare fick frågan vad de tycker är viktigast för trivsel på arbetsplatsen hamnade ergonomiska möbler högst på listan (76 procent), tätt följt av hög lön (75 procent).
När det gäller trivsel på kontoret skiljer det sig lite åt vad olika generationer tycker är viktigt. Personer födda på 40 eller 50-talet värderar eget kontorsrum och möjlighet till lugn och ro högt medan personer födda på 80-talet är mer öppna för nya kontorslösningar.
Undersökningen bygger på 1 501 intervjuer med personer i åldrarna 18-80 år.
Så tycker kontorsanställda
Hur viktigt är följande för din trivsel på arbetsplatsen?
Millennials (1980-2000)
1. Sköna/ergonomiska arbetsmöbler 76%
2. Hög lön 75%
3. Kunna arbeta när det passar mig 74%
4. Möjlighet till lugn och ro/tysta arbetsrum 72%
5. Att arbetsplatsen är jämställd 70%
Generation X (1965-1979)
1. Hög lön 79%
2. Sköna/ergonomiska arbetsmöbler 77%
3. Kunna arbeta när det passar mig 75%
4. Möjlighet till lugn och ro/tysta arbetsrum 74%
5. Att företaget jobbar aktivt med hälsa 70%
Baby boomers (1946-1964)
1. Möjlighet till lugn och ro/tysta arbetsrum 87%
2. Att få en hög lön 84%
3. Sköna/ergonomiska arbetsmöbler 84%
4. Kunna arbeta när det passar mig" 79%
5. Att ha ett eget kontorsrum 76%
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Ergonomi
-
Musarm – så förebygger du
Ergonomi • Musarm börjar som värk i armen. Men vad beror egentligen musarm på och vad kan man göra för att förebygga?
-
Så ska arbetsmiljön bli mer hjärnvänlig
Arbetsmiljöarbete • Hur har hjärnan det på jobbet? En grupp forskare ska ta reda på vilka åtgärder som faktiskt funkar för att arbetsmiljön ska passa våra hjärnor.
-
Träning på jobbet aktiverar soffpotatisar
Må bra • Med friskvårdsbidrag når arbetsgivarna oftast bara de som redan tränar regelbundet. Genom träning på arbetstid däremot kan man nå fler, enligt Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.