Attityder till äldre har blivit bättre
Publicerat 12 februari 2019
Attityderna till äldre arbetstagare har förbättrats de senaste åren. Framförallt när det gäller äldre med en eftertraktad kompetens. Men arbetsgivare satsar mer på att behålla seniora medarbetare än att rekrytera nya. Det visar en studie från Lunds universitet.
Andelen äldre sysselsatta ökar i hela Europa samtidigt som pensionsåldern skjuts upp i många länder för att möta de demografiska utmaningar som en åldrande befolkning för med sig. Mikael Widell Blomé, universitetslektor på Lunds universitet, har undersökt attityderna till äldre arbetstagare i arbetslivet samt vilka strategier det finns för att tillgodose olika åldrars behov på jobbet.
– Många gör mycket när det gäller så kallad åldershantering eller age management men det finns ingen sammanhållen strategi. Det kan handla om att se till att kontinuerligt erbjuda kompetensutveckling, möjlighet till flexibilitet när det gäller arbetstid och andra arbetsmiljöinsatser, sa Mikael Widell Blomé när han presenterade studien vid ett seminarium på AFA Försäkring.
Men huvudsaken är enligt Mikael Widell Blomé att fundera över hur man ska tillgodose olika åldrars behov. I organisationer som inte reflekterar över det ses sådana åtgärder främst som en kostnad.
Äldre arbetstagares ställning har förbättrats de senaste åren, enligt studien. I synnerhet när det gäller seniora medarbetare med en specifik kompetens som är efterfrågad. Samtidigt är arbetsgivare generellt sett mer inriktade på att behålla äldre medarbetare än att rekrytera nya.
– Det finns en koppling till vilken ålder HR-chefen själv är i. En äldre HR-chef är mer positiv till äldre och vice versa.
Ålder är främst ett mentalt hinder, enligt Mikael Widell Blomé. En frisk 50-åring som inte längre har småbarn hemma och som har samlat på sig en gedigen yrkeserfarenhet kan vara en optimal medarbetare. Det handlar mycket om vilket mindset man själv har, enligt Mikael Widell Blomé.
– Känner man sig passé för arbetsmarknaden när man är 50 plus så kanske det blir så. Det handlar om ens egen inställning. Ska man se sig som passé eller som en eftertraktad senior talang?

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Generationer
-
Företaget som inte ratar någon på grund av ålder
Diskriminering • På rekryteringsbolaget TNG anonymiseras kandidaternas ålder. Syftet är att undvika åldersdiskriminering – både medveten och omedveten.
-
”Ålderism har blivit en accepterad form av diskriminering”
Diskriminering • Åldern spelar roll. I alla fall när det är dags att söka nytt jobb. Redan i 40-årsåldern kan åldern vara till din nackdel.
-
”Unga måste komma in snabbare i arbetslivet”
Generationer • För att klara den demografiska utvecklingen där färre ska försörja en växande äldre befolkning, är det viktigt att skapa ett arbetsliv.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
-
Otydligt vad som menas med social kompetens
Rekrytering • Att använda uttrycket social kompetens i jobbannonser eller i en löneförhandlingar kan leda till otydliga och orättvisa beslut.
-
AI som lär känna sina användare är framtiden enligt forskare
AI • Precis som Spotify rekommenderar musik baserat på lyssnarhistorik kan AI rekommendera beslut för flygledare baserat på deras tidigare beteenden.