Hoppa till huvudinnehållet
Generationer

Egenanställningar ökar

Antalet egenanställda har ökat de senaste åren. Fenomenet börjar nu sprida sig till andra branscher än kultur och media, visar en rapport från tankesmedjan Futurion.

Egenanställning innebär att en person utför arbete på uppdrag utan att ha F-skattesedel. I stället fakturerar man genom ett egenanställningsföretag som också sköter inbetalningarna av skatter och avgifter. I dag är nästan 20 000 personer egenanställda varav de flesta kombinerar egenanställningen och har ett annat arbete i grunden.

– Vad man behöver undersöka mer är varför man väljer att vara egenanställd. Är det för att testa en hobbyidé eller är det för att få in en fot på arbetsmarknaden? Eller är det ett krav från arbetsgivaren? Det frågar sig Ann-Therese Enarsson, vd för Futurion, TCO-förbundens tankesmedja för framtidens arbetsliv.

En rapport från Futurion visar att egenanställningarna började öka 2010 då allmän visstid infördes som en ny anställningsform. De flesta är unga, mellan 25 och 35 år, och arbetar främst inom kultur och media.

– Men vi ser nu att det sprider sig i fler kategorier. Även inom vård och omsorg börjar egenanställningarna ta fart.

De flesta som väljer anställningsformen gör det för att slippa det administrativa arbete som eget företag för med sig, samtidigt som de kan styra över sin tid.

Men en risk med anställningsformen är att man hamnar utanför socialförsäkringssystemet och varken får rätt till a-kassa eller sjukpenning. Ofta avgörs det från fall till fall vem som har rätt till ersättning. Det är även oklart vad som gäller för de egenanställdas arbetsmiljö.

– Det är en av gråzonerna eftersom det inte är tydligt var ansvaret för arbetsmiljön ligger, säger Ann-Therese Enarsson.

Utvecklingen i omvärlden pekar på att egenanställningarna kommer att fortsätta öka. I USA räknar man med att närmare hälften av arbetskraften kommer att vara frilansar 2020.

bild på Krister Zeidler

Krister Zeidler

Mer om Generationer

Senaste om Mer om arbetsmiljö