Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsklimat

Bra kollegor viktigast när unga väljer jobb

Bra kollegor och ett gott ledarskap är de faktorer som rankas högst när nyutexaminerade studenter ska välja arbetsgivare. Lön kommer först som nummer tio på listan. Det visar en undersökning från fackförbundet Jusek.

Fackförbundet Jusek har frågat 2 232 nyutexaminerade studenter vilka faktorer de tycker är viktigast hos en arbetsgivare. Bra kollegor hamnade överst på listan följt av gott ledarskap och trygga anställningsvillkor.

– En rad faktorer hamnar högre än lön när nyutexaminerade rankar vad som är viktigt hos arbetsgivare. För att rekrytera och behålla akademiker behöver organisationer ge både goda villkor och prioritera sociala och organisatoriska faktorer på arbetsplatsen, säger Sofia Hylander, opinionsbildare på Jusek i en kommentar.

Undersökningen visar också att män och kvinnor har olika syn på vilka faktorer som är viktigast hos en potentiell arbetsgivare. Män tenderar att värdera karriärmöjligheter och kompetensutveckling högre än kvinnor. Kvinnor rankar företagets värderingar högre än vad män gör. Men när det gäller lönens betydelse verkar det inte finnas någon större skillnad mellan könen.

UNGA VÄLJER

Viktigast hos en arbetsgivare

1. Bra kollegor
2. Ett gott ledarskap
3. Trygga anställningsvillkor
4. Möjlighet till kompetensutveckling
5. Balans mellan arbete och fritid
6. Verksamhet i linje med värderingar
7. Karriärmöjligheter
8. Kreativa arbetsuppgifter
9. Kollektivavtal
10. En konkurrenskraftig lön
11. Flexibel arbetstid
12. Att verksamheten är effektiv
13. Att arbetsgivaren har hög status

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Arbetsklimat

Senaste om Mer om arbetsmiljö