Bild: Istockphoto
Allt fler fortsätter jobba efter pensionen
Publicerat 1 september 2021
Allt fler svenskar fortsätter att jobba efter pensionen, det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten. Men det är inte den extra inkomsten som är det främsta skälet.
Ungefär 16 procent av de svenska pensionärerna, 264 000 personer, väljer att fortsätta jobba efter pensionen. Det är en stadig ökning jämfört med tidigare år, enligt en ny rapport från Pensionsmyndigheten. Flest så kallat "jobbonärer" finns i åldersgruppen 62 till 66 år, där 40 procent väljer att fortsätta jobba efter pensionen. Ökningen ses också i äldre åldersgrupper. Mellan åren 2013 till 2019 ökade andelen jobbonärer från 16 till 23 procent i åldersgruppen 67 till 71 och från 9 till 13 procent i åldersgruppen 71 till 75 år.
Ville göra något mer
En som valt att fortsätta jobba efter pensionen är 69-åriga Brith Holm. Hon började sin yrkeskarriär som sjuksköterska inom äldreomsorgen men gick sedan över till att jobba som förtroendevald och huvudskyddsombud inom Vårdförbundet. Efter pensionen kände hon att hon ville göra något mer.
– Jag ville komma ut och träffa folk och känna att jag gör någon nytta. Det är inte fel heller att tjäna lite extra, säger hon.
Bra tillskott i kassan
Att fortsätta jobba kan ge ett bra tillskott i kassan, men det är det sällan huvudskälet till att man fortsätter att jobba. Studier visar att det i första hand är förväntningar från arbetsgivaren, hälsoskäl eller familjesituationen som avgör.
Brith Holm har hunnit med en rad olika uppdrag som pensionär. Hon har ett löpande uppdrag inom personlig omvårdnad men har även ryckt in som nattportier på hotell, hundrastare och informatör i samband med trafikstörningar i kollektivtrafiken. Hon har även ett extrajobb som vaktmästare på några av de stora arenorna i sin hemstad Göteborg.
– Det är väldigt intressant att få testa på olika saker och få träffa människor. Jag har alltid gillat hundar men aldrig själv haft hund och det var spännande att få prova på att jobba "på andra sidan" på ett hotell, säger hon.
Jobbonärerna kommer bli fler
På frågan om vilken reaktion hon får från sin omgivning svarar hon:
– Jag är engagerad i föreningslivet också så en del frågar hur jag orkar allt. Men jag har alltid varit en aktiv person och uppskattar att ha mycket omkring mig.
Uppdragen får hon via Veteranpoolen, en jobbpool för pensionärer. Möjligheten att själv kunna välja vilka uppdrag hon tackar ja till har varit viktig. Hon är inte förvånad över att andelen jobbonärer ökar, och tror att ökningen kommer att fortsätta.
– Ja, det tror jag. I alla fall på tjänstemannasidan. Jag tror att fler, som jag, vill komma ut och träffa människor och det är en stor fördel att kunna välja vilka uppdrag man tar, man behöver inte ta något jobb man inte vill ha. Sen finns det ju de som har krämpor och så som inte orkar fortsätta jobba och bara längtar till pensionen, så det ser nog väldigt olika ut, säger hon.
Så hur länge kommer Brith Holm att jobba?
– Så länge jag är stark och frisk, säger hon glatt.
Så mycket kan du tjäna
För ett typfall med lönen 32 000 kronor i månaden ger halvtidsarbete fram till 66 års ålder kombinerat med halvt uttag av allmän pension från 63 års ålder 1 900 kronor mer i allmän pension per månad livet ut jämfört med om personen istället gått helt i pension vid 63 år. Totalt ger det en ökad inkomst på en halv miljon kronor efter skatt fram till 86 års ålder.
Om samma typfall istället jobbar ett extra år med halvtidsarbete och halvt uttag av allmän pension, från 65 till 66 års ålder, ger det ungefär 700 kronor mer i månaden livet ut i allmän pension. Den totala inkomsten ökar då med drygt 160 000 kronor efter skatt fram till 86 års ålder.
Den allmänna pensionen, det vill säga inkomstpension och premiepension, kan tas ut till 25, 50, 75 eller 100 procent oavsett hur mycket man jobbar. Det går också att pausa utbetalningen.
Källa: Pensionsmyndigheten
Katharina Hedström
Mer om Äldre
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.
-
Allt fler äldre vill fortsätta jobba
Äldre • Allt fler äldre väljer att förlänga sitt arbetsliv, enligt en rapport från Sveriges kommuner och regioner, SKR. Det ställer nya krav på flexibilitet och individanpassning i arbetslivet, säger Daniel Seldén forskare inom hållbart arbetsliv.
-
Robotdjur i vården ställer nya krav på personalen
Arbetsmiljöarbete • Robotdjur blir allt vanligare inom demensvården. De hjälper till att dämpa oro och stimulerar till samtal. Men de kan också skapa etiska dilemman för personalen som inte får ljuga för de boende.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Nya risker när allt mer ska återvinnas
Grön omställning • Återvinning ska minska farliga ämnen i miljön. Men för personalen på återvinningen som ska ta hand om allt kan det bli tvärtom.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.