Hoppa till huvudinnehållet

Arbetsmiljön inom lantbruk

Stora djur, rejäla maskiner, väldiga krafter. Lägg därtill ensamarbete under långa dagar där en mängd olika moment ska hinnas med. Inte sällan med bostad och familj i närheten av arbetsplatsen. Som lantbrukare arbetar du i Sveriges bästa men också mest olycksdrabbade yrke. Så glöm inte att fråga dig själv, hellre en gång för mycket än för sent: Är du säker?

Video in English

De flesta olyckorna i lantbruket inträffar vid arbete med maskiner och vid arbete med djur. Här har vi samlat verktyg som hjälper dig att arbeta systematiskt med arbetsmiljön. Med ett ständigt pågående arbete för en bättre arbetsmiljö blir det enklare att forma en trygg och trivsam arbetsplats. Börja med att gå vår kostnadsfria webbutbildning om arbetsmiljö för lantbruket.

Till webbutbildning för lantbrukare

Affischer och klistermärken

Sätt upp affischer och klistermärken på gården som påminner om vad ni ska tänka på vid djurhantering, överföringsaxlar, storbalar, skyddsutrustning, planering och traktorn. 

Beställ affisch och klistermärken kostnadsfritt genom att skicka ett mejl till kundservice@prevent.se. Mejlet ska innehålla den postadress som materialet ska skickas till samt din e-postadress (för att posten ska kunna meddela när paketet kan hämtas).

Handledning för lärare på naturbruksutbildning

Ladda ner handledningen för att jobba med "Är du säker?"-materialet tillsammans med eleverna. 

Ladda ner handledning

Bilderböcker

Ska du introducera nya medarbetare som inte kan svenska finns flera bilderböcker med illustrerade instruktioner som kan underlätta introduktionen och som visar hur man kan jobba för att må bra och inte skadas.

Till bilderböckerna för de gröna näringarna

Hitta på sidan

Presentera Är du säker?

Ladda ner en powerpointpresentation om satsningen.

Ladda ner presentation

Guide för gruppträffar

Vill du jobba med Är du säker-materialet i grupp? Här finns en guide som visar hur du går till väga. Presentationen kan vara ett bra komplement.

Ladda ner guide