Hoppa till huvudinnehållet

Är du säker?

Gå vår kostnadsfria webbutbildning om arbetsmiljö för lantbruket. Den handlar om lantbrukets arbetsmiljö och hur man på ett enkelt sätt kan öka riskmedvetenheten och förebygga olyckor.

Arbetsmiljön inom lantbruk

Stora djur, rejäla maskiner, ensamarbete under långa dagar och inte sällan med bostad och familj i närheten av arbetsplatsen. Som lantbrukare arbetar du i Sveriges kanske bästa men också mest olycksdrabbade yrke. Så glöm inte att fråga dig själv, hellre en gång för mycket än för sent: Är du säker?

Webbutbildning: Är du säker?

De flesta olyckorna i lantbruket inträffar vid arbete med maskiner och vid arbete med djur. Här har vi samlat verktyg som hjälper dig att arbeta systematiskt med arbetsmiljön. Börja med att gå vår kostnadsfria webbutbildning om arbetsmiljö för lantbruket.

Webbutbildning: Är du säker?

Handledning för lärare på naturbruksutbildning

Ladda ner handledningen för att jobba med "Är du säker?" tillsammans med eleverna. 

Ladda ner handledning

Filmer ur webbutbildningen

Är du säker filmklipp.jpg

Film: Introduktion till webbutbildningen Är du säker

Film: En lantbrukares ansvar och utmaningar

Film: Exempel på hur lantbrukare kan undersöka sin arbetsplats

Film: Vinster med att arbeta för en god arbetsmiljö inom lantbruket

Mallar för tillbud

Tillbuds- och riskobservationsrapport

Utredning av arbetsskada och allvarligt tillbud

För olika produktionsinriktningar

Beroende på inriktningen i ditt lantbruk finns sidor med information, filmer och checklistor att använda för att förbättra arbetsmiljön.

Fjäderfä

Gris

Häst

Nötkreatur

Växtodling

Bilderböcker

Jobba säkert i lantbruket är en bilderbok med illustrationer som visar hur man arbetar säkert. Boken är kostnadsfri och vänder sig till dem som inte har svenska som modersmål, till exempel säsongsanställda och nyanlända. Den kan även användas vid introduktion och vid yrkesutbildningar i lantbruket.

Vid gruppträffar

Vill du jobba med Är du säker-materialet i grupp? Här finns en guide som visar hur du går till väga. Det finns också en presentation som kan vara ett bra komplement.

Guide för gruppträff

Presentation av materialet

Musikvideo: Är du säker?

Otextad version

Med engelsk text

Affischer och klistermärken

Sätt upp affischer och klistermärken på gården som påminner om vad ni ska tänka på vid djurhantering, överföringsaxlar, storbalar, skyddsutrustning, planering och traktorn. Beställ kostnadsfritt genom att mejla kundservice@prevent.se. Upge både postadress och e-postadress.

Så här ser klistermärkena ut

Webbinarier LRF – Är du säker?

Här finns webbinarier om bland annat hästar, praktik och sommarjobb, stegar, nötkreatur, maskiner, planering, skyddsutrustning och vad man gör i väntan på ambulansen.

Webbinarier Arbetsmiljöveckan 2023 (LRF)

Webbinarier Arbetsmiljöveckan 2022 (LRF)

Webbinarium – Säkert besök på gården (LRF)

Externa länkar

Kunskapssammanställning Lantarbetares psykosociala arbetsmiljö och psykiska hälsa – Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Hitta på sidan

Grundutbildning om arbetsmiljö

Ju mer kunskap du har om arbetsmiljö, desto lättare är det att förbättra den. Vår mest efterfrågade utbildning är Bättre arbetsmiljö – BAM. Allra störst nytta får ni om chef och skyddsombud går utbildningen tillsammans.

Kom igång med arbetsmiljön

Här får du veta vad ett systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, innebär. I varje avsnitt förklaras hur du jobbar praktiskt, och du får också mallar och exempel som hjälper dig i ditt arbetsmiljöarbete.