Översättningar görs automatiskt av Google Translate och Prevent ansvarar inte för att de är korrekta.

Stora djur, rejäla maskiner, väldiga krafter. Lägg därtill ensamarbete under långa dagar där en mängd olika moment ska hinnas med. Inte sällan med bostad och familj i närheten av arbetsplatsen. Som lantbrukare arbetar du i Sveriges bästa men också mest olycksdrabbade yrke. Så glöm inte att fråga dig själv, hellre en gång för mycket än för sent: 

Är du säker?

De flesta olyckorna i lantbruket inträffar vid arbete med maskiner och vid arbete med djur. Här har vi samlat verktyg som hjälper dig att arbeta systematiskt med arbetsmiljön. Med ett ständigt pågående arbete för en bättre arbetsmiljö blir det enklare att forma en trygg och trivsam arbetsplats. Börja med att gå vår kostnadsfria webbutbildning om arbetsmiljö för lantbruket.

 

Till webbutbildningen för lantbrukare

Affischer om olika risker i lantbruk

Skriv ut eller beställ affischer

Sätt upp affischer och klistermärken på gården som påminner om vad ni ska tänka på vid djurhantering, överföringsaxlar, storbalar, skyddsutrustning, planering och traktorn. 

Ladda ner och skriv ut affischerna >>

Beställ affisch och klistermärken kostnadsfritt genom att skicka ett mejl till kundservice@prevent.se. Mejlet ska innehålla den postadress som materialet ska skickas till samt din e-postadress (för att posten ska kunna meddela när paketet kan hämtas).

Checklistor för olika inriktningar

På sidorna Fjäderfä, Gris, Häst, Nötkreatur och Växtodling finns checklistan för lantbruket som hjälper dig att hitta risker och göra en plan för hur de ska åtgärdas. Här finns också checklistor och länkar till forskning och faktablad för just din produktionsinriktning.