Hoppa till huvudinnehållet

Börja prata om säkerhetskultur

Här finns tre korta, tankeväckande filmer om säkra beteenden, perfekta som pratstartare i arbetsgruppen. Hur vill ni ha det hos er?

Se filmerna

Arbetsmiljö inom verkstadsindustrin

Här hittar du checklistor och information om hur det är möjligt att öka säkerheten vid arbete med pelarborr, slipmaskiner, fräsmaskin och svarv. Gå igenom vilka risker som finns och åtgärda dem för att minska tillbud och olyckor med verkstadsmaskiner.

Maskinsäkerhet

Olyckor vid arbete med verkstadsmaskiner som fräsar, slipmaskiner, pelarborrar och svarvar är bland de vanligaste i verkstadsindustrin. Det går att minska risken för maskinolyckor genom att alltid följa bruksanvisningar och säkerhetsregler.

Mer om maskinsäkerhet

Checklistor

Prevents checklistor är en bra hjälp för att undersöka arbetsmiljön. De kan användas av chef och skyddsombud för att undersöka vilka risker som finns i verksamheten, till exempel vid en arbetsmiljö- eller skyddsrond. Svara på frågorna, bedöm riskerna, skriv in eventuella åtgärder och följ upp. Sedan har du en skriftlig riskbedömning och handlingsplan.

Introduktion inom industrin

En bra introduktion i arbetet är avgörande för att kunna jobba säkert och undvika olyckor. Introduktionen ska innehålla information om hur arbetet ska utföras så att skador kan undvikas. Det ökar säkerheten och gör att det går snabbare att komma in i arbetet.

Kom igång med arbetsmiljöarbetet

Det som kallas systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, går i stora drag ut på att upptäcka och bedöma risker i arbetsmiljön, åtgärda dem och sedan se till att åtgärderna fungerar. Prevent har checklistor, mallar och exempel som stöttar i arbetsmiljöarbetet. 

Ladda ner

Externa länkar

Hitta på sidan

Grundutbildning om arbetsmiljö

Ju mer kunskap du har om arbetsmiljö, desto lättare är det att förbättra den. Vår mest efterfrågade utbildning är Bättre arbetsmiljö – BAM. Allra störst nytta får ni om chef och skyddsombud går utbildningen tillsammans.

Boka BAM!

Undersök trivseln med osa-enkäten

Använd OSA-enkäten för att ta reda på hur de anställda mår. Enkäten innehåller frågor om bland annat arbetsbelastning, ledarskap, återhämtning och kränkande särbehandling. Den tar omkring tio minuter att besvara och är anonym. När alla har svarat börjar det gemensamma arbetet med att förbättra den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Till OSA-enkäten