Artiklar om Lagar och regler
46 artiklar
-
Företagens förmåga att arbetsanpassa granskas
Arbetsmiljöarbete • Hur bra är arbetsgivarna på arbetsanpassning? För att ta reda på det inspekterar Arbetsmiljöverket nu 1 000 arbetsplatser.
-
Gig-jobbare saknar skydd i lagstiftningen
Arbetsmiljöarbete • Plattformsföretag kan inte klassas som arbetsgivare, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Svårt att driva rättsprocesser i OSA-frågor
Arbetsmiljöarbete • Att bevisa att någon blivit sjuk av stress är svårare än att bevisa vad som lett fram till en olycka på jobbet. Det beror på att det saknas tydliga krav i OSA-föreskrifterna som anger vad arbetsgivaren ska göra för att förebygga exempelvis ohälsosam stress, enligt forskaren Johan Holm som är aktuell med avhandling i ämnet.
-
Nu regleras distansarbetet
Distansarbete • Hybridlösningar, att fördela sin arbetstid mellan kontoret och hemmet, spås vara framtiden inom många branscher. Nu väljer allt fler arbetsgivare att tydliggöra vad som gäller genom så kallade distansarbetsavtal.
-
Svårt för arbetsgivare att kräva vaccination
Coronaviruset • Flera stora amerikanska företag kräver att de anställda vaccinerar sig mot covid-19 för att få återvända till kontoret. Men i Sverige går det inte att tvinga anställda att vaccinera sig, konstaterar arbetsrättsjuristen Margareta Kozlow.
-
Nya föreskrifter om arbetsanpassning
Arbetsmiljöarbete • Den 1 juni trädde Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om arbetsanpassning i kraft. De ska göra det lättare att jobba förebyggande och hitta lösningar för att undvika ohälsa och sjukskrivning och det är större fokus på individens specifika behov.
-
Så säger lagen om semester
Arbetstid • Kan jag avvakta besked om vaccinering mot covid-19 innan jag skickar in mina semesterönskemål eller kan jag välja att ta semester i höst istället? Frågetecknen kring semester under en pandemi är många. Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen, ger svar.
-
Så säger lagen om vaccination
Coronaviruset • Vaccineringen mot covid-19 har dragit igång, och vårdpersonal tillhör en prioriterad yrkesgrupp. Men det går inte att tvinga anställda att vaccinera sig, konstaterar arbetsrättsjuristen Margarita Kozlow.
-
Svårt att påverka arbetsplatsen i hemmet
Fokus • Trots att många jobbar hemma just nu minskar arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön i hemmet när de nya föreskrifterna om arbetsplatsens utformning träder i kraft. Enligt Arbetsmiljöverket är det svårt för en myndighet att kräva stora förändringar av en bostad.
-
Tydligare regler ska skona handlederna
Fokus • Förra året kom nya regler kring medicinska kontroller vid handintensivt arbete. Men för att minska antalet belastningsskador måste också fler riskbedömningar göras ute på arbetsplatserna, säger Teresia Nyman, forskare och verksamhetschef vid Arbets- och miljömedicin i Uppsala.
-
Så säger lagen om personalrum
Arbetsmiljöarbete • Är det okej att byta om på toaletten och ska det finnas ett vilrum på jobbet? Arbetsliv frågade Ewa Krynicka Storskog, arkitekt och handläggare på Arbetsmiljöverket, vad som krävs av ett personalutrymme.
-
Tillsyn på distans under pandemin
Arbetsmiljöarbete • Arbetsmiljöverket har ställt om sitt tillsynsarbete och gått över till att göra större delen av sina inspektioner på distans. Framöver kommer de fysiska inspektionerna successivt att trappas upp, men allt hänger på hur coronasmittan utvecklas.
-
Arbetsmiljötänk redan på ritbordet
Kontor • Arbetsmiljöverket har ändrat föreskrifterna för hur arbetsplatser ska utformas. En nyhet är att det kommer att ställas tydligare krav på byggherrar, arkitekter och projektörer att ta hänsyn till arbetsmiljön vid ny- och ombyggnationer redan vid projekteringen.
-
Semester i coronatider
Coronaviruset • Semestern närmar sig och många ser fram emot lite efterlängtad avkoppling. Men coronakrisen har gjort det svårt för många arbetsplatser att planera för ledigheter. Arbetsliv reder ut vad som gäller.
-
Fler anmäler tillbud om corona
Coronaviruset • Hittills har nästan 1 000 allvarliga tillbud med koppling till coronaviruset anmälts till Arbetsmiljöverket. Två anmälningar gäller dödsfall och resten är tillbud som handlar om smitta eller risk för smitta. Flest anmälningar kommer från sjukhus och äldreboenden.
-
Snabbspår för att godkänna skyddsutrustning
Coronaviruset • Regeringen lättar på kraven för skyddsutrustning för att råda bot på den akuta brist som råder. Andningsskydd och handskar måste inte längre vara CE-märkta. I stället får Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram metoder för att snabbt kunna godkänna den skyddsutrustning som köps in.
-
Krafttag mot brott och fusk i arbetslivet
Arbetsmiljöarbete • Förra året trappade Arbetsmiljöverket och ett antal andra myndigheter upp sitt arbete för att upptäcka brott och fusk i arbetslivet. Närmare 2 000 företag kontrollerades vilket resulterade i att tio miljoner kronor i sanktionsavgifter utfärdades.
-
Förslag om nya föreskrifter på remiss
Arbetsmiljöarbete • Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska få en ny struktur och i slutet av januari går förslaget ut på remiss till bland annat arbetsmarknadens parter. 67 föreskrifter ska bli 14 om förslaget går igenom.
-
Nya krav för arbete på hög höjd
Säkerhet • Arborister är en av de nya yrkesgrupper som kommer att omfattas av kravet på medicinska kontroller då de klättrar på hög höjd. Det blir följden av en ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
-
Brister i arbetet mot trakasserier
Diskriminering • Åtta av tio hotell- och restaurangföretag brister i arbetet mot trakasserier och repressalier. Det visar en granskning av 150 företag i branschen som Diskrimineringsombudsmannen (DO) gjort.