Bild: Istock, kollage
Det gäller på extrajobbet
Publicerat 23 maj 2023
För den som är minderårig gäller särskilda regler på jobbet. Det handlar till exempel om vilka arbetsuppgifter som unga får ha och vilka tider på dygnet de får jobba.
Under 13 år
Barn under 13 år får egentligen inte jobba alls om det inte handlar om lättare, ofarliga jobb som drivs av någon inom den egna familjen och där det inte finns anställda. Det kan till exempel handla om trädgårdsarbete. Barn under 13 får också jobba som statister eller skådespelare. Men då krävs tillstånd från Arbetsmiljöverket.
13–15 år
I denna ålder får man börja extrajobba men bara dagtid och högst sju timmar per dag under skollov. Under skolveckor får barn arbeta högst två timmar per dag. Arbetet får inte innebära för stort ansvarstagande eller vara fysiskt eller psykiskt tungt. Barn i denna ålder får inte jobba i miljöer där det finns risk för våld eller konflikter. De får heller inte lyfta tungt
eller sälja varor som tobak eller alkohol där det finns en åldersgräns.
16–18 år
Ungdomar från 16 år och framåt kan ta alla sorters jobb så länge arbetsuppgifterna inte innebär särskilda risker. Det finns några arbetsuppgifter som aldrig får utföras av någon under 18. Det är hantering av asbest, dykeriarbete och transport av pengar eller värdehandlingar. Ungdomar får heller inte jobba som ordningsvakter. Alla som anlitar en minderårig ska se till att det finns en handledare och att det finns bra rutiner för introduktion. Arbetet får inte hindra ungdomars möjlighet att delta i skolundervisningen och de får arbeta högst åtta timmar
per dag.
Marianne Zetterblom
Mer om Unga
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.
-
Yrkes-SM firar 20 år
Unga • Till Yrkes-SM som går av stapeln i Karlstad förväntas runt 30 000 besökare. Arrangörerna hoppas att fler ungdomar som söker till gymnasiet ska välja en yrkesutbildning. I många branscher är rekryteringsbehovet skriande stort, säger Pontus Slättman, ansvarig för tävlingen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Så har Peab jobbat med den nya regelstrukturen
Arbetsmiljöarbete • Den 1 januari 2025 börjar de omarbetade arbetsmiljöföreskrifterna att gälla. Peab är ett företag som varit på tårna för att förbereda sig i tid.
-
Tre frågor om Arbetsmiljöverkets regelförnyelse
Arbetsmiljöarbete • Arbetsliv ställde tre frågor till Lotta Trosell, projektledare för regelförnyelsen på Arbetsmiljöverket.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.