
Bild: Istock, kollage
Det gäller på extrajobbet
Publicerat 23 maj 2023
För den som är minderårig gäller särskilda regler på jobbet. Det handlar till exempel om vilka arbetsuppgifter som unga får ha och vilka tider på dygnet de får jobba.
Under 13 år
Barn under 13 år får egentligen inte jobba alls om det inte handlar om lättare, ofarliga jobb som drivs av någon inom den egna familjen och där det inte finns anställda. Det kan till exempel handla om trädgårdsarbete. Barn under 13 får också jobba som statister eller skådespelare. Men då krävs tillstånd från Arbetsmiljöverket.
13–15 år
I denna ålder får man börja extrajobba men bara dagtid och högst sju timmar per dag under skollov. Under skolveckor får barn arbeta högst två timmar per dag. Arbetet får inte innebära för stort ansvarstagande eller vara fysiskt eller psykiskt tungt. Barn i denna ålder får inte jobba i miljöer där det finns risk för våld eller konflikter. De får heller inte lyfta tungt
eller sälja varor som tobak eller alkohol där det finns en åldersgräns.
16–18 år
Ungdomar från 16 år och framåt kan ta alla sorters jobb så länge arbetsuppgifterna inte innebär särskilda risker. Det finns några arbetsuppgifter som aldrig får utföras av någon under 18. Det är hantering av asbest, dykeriarbete och transport av pengar eller värdehandlingar. Ungdomar får heller inte jobba som ordningsvakter. Alla som anlitar en minderårig ska se till att det finns en handledare och att det finns bra rutiner för introduktion. Arbetet får inte hindra ungdomars möjlighet att delta i skolundervisningen och de får arbeta högst åtta timmar
per dag.

Marianne Zetterblom
Mer om Unga
-
Unga behöver få vara nya länge på jobbet
Introduktion • Unga nyanställda behöver vara nya länge och socialt stöd är nyckeln till att de ska få en bra start i arbetslivet.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
-
Ny guide ska stötta unga chefer
Chef • Sverige har lägst andel unga chefer i Europa. Endast var fjärde chef är under 40 år och hälften funderar på att sluta. En ny guide ska att hjälpa organisationer ta vara på de unga cheferna.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Så ska de nya arbetsmiljöreglerna förenkla för företagen
Arbetsmiljöarbete • Det mest omfattande arbetet i myndighetens historia. Så beskriver Arbetsmiljöverket jobbet med att modernisera sin författningssamling. En tydlig förbättring för företagen är att föreskrifterna nu går att läsa i mobilen, att de är länkningsbara och att det går att söka i dem.
-
Samordningsansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • När flera företag är verksamma på samma arbetsplats säger lagen att det ska finnas ett samordningsansvar för arbetsmiljön.
-
Ny förordning ska motverka skadliga vibrationer
Vibrationer • Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetssjukdomarna i Sverige. Inom kort kommer en EU-förordning för säkrare användning av vibrerande maskiner.