
Bild: Amy Hirschi/Unsplash
Sex år efter de nya osa-föreskrifterna – så har det gått
Publicerat 15 december 2022
Föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö har tagits emot väl, enligt en ny utvärdering. Samtidigt upplever många att det kan vara svårt att omsätta föreskrifterna praktiskt och olika branscher har kommit olika långt.
Fakta utvärderingen:
Arbetsmiljöverket har fört samtal med fack- och arbetsgivarorganisationer, forskare och övriga intressenter som berättar om hur de arbetat med OSA-frågor sedan föreskrifterna infördes. Under av våren 2023 kommer en andra del av utvärderingen publiceras. Den handlar om samhällseffekter av OSA-föreskrifterna.
Hur kartlägger man egentligen stress på jobbet? Det finns inget entydigt svar på den frågan men att arbetsgivaren har ett ansvar att göra det finns reglerat i föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö, osa, som kom för drygt sex år sedan.
– Vi förstår att det kan vara svårt att bedöma risker i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Fysiska risker som går att ta på och kan ge direkta skador är lättare att bedöma än risker i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön som ger hälsoproblem på längre sikt, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket i en kommentar.
Ytterst blir det en jämställdhetsfråga enligt Erna Zelmin. På mansdominerade arbetsplatser med fysiska risker har arbetsmiljöarbetet kommit långt, medan kvinnodominerade arbetsplatser riskerar att halka efter.
Svårt att kartlägga mobbning
Medvetenheten om osa-frågorna är hög inom hälso- och sjukvård samtidigt som arbetsmiljöproblemen kvarstår, enligt utvärderingen. I utvärderingen framkommer även att det är svårt att förebygga risker för kränkande särbehandling. Arbetet försvåras av att det finns flera parallella lagstiftningar på området kränkande särbehandling.
Överlag har föreskrifterna mottagits väl av både arbetsgivare och fack. Många OSA-frågor kan lösas på arbetsplatserna i samverkan mellan chefer och skyddsombud. Men det finns variation i hur långt olika branscher kommit och även inom samma organisation kan det finnas skillnader, enligt utvärderingen.

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.
-
Vald till skyddsombud? Grattis!
Skyddsombud • Har du precis blivit vald till skyddsombud? Grattis, då har du en spännande och lärorik resa framför dig. Så här kommer du i gång med ditt nya uppdrag.
-
Utrikesfödda har sämre arbetsmiljö
Mobbning • Utrikesförra upplever sig ha sämre arbetsmiljö än sysselsatta födda i Sverige. Dubbelt så många uppger att de utsatts för kränkande särbehandling på jobbet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Samordningsansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • När flera företag är verksamma på samma arbetsplats säger lagen att det ska finnas ett samordningsansvar för arbetsmiljön.
-
Det gäller på extrajobbet
Unga • För den som är minderårig gäller särskilda regler på jobbet. Det handlar till exempel om vilka arbetsuppgifter som unga får ha och vilka tider på dygnet de får jobba.
-
Ny förordning ska motverka skadliga vibrationer
Vibrationer • Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetssjukdomarna i Sverige. Inom kort kommer en EU-förordning för säkrare användning av vibrerande maskiner.