Hoppa till huvudinnehållet
Skruvdragare

400 000 arbetare i Sverige utsätts för vibrationer från handhållna maskiner minst en fjärdedel av arbetstiden.

Bild: Pixabay

Vibrationer

Ny förordning ska motverka skadliga vibrationer

Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetssjukdomarna i Sverige. Ett problem är lagstiftningen som innebär att det är användaren och inte tillverkaren som ansvarar för säker användning av vibrerande maskiner. Men inom kort kommer en EU-förordning som ställer krav på maskintillverkarna att deklarera skadliga vibrationer. 

Redan i vår kan en ny maskinförordning på EU-nivå bli verklighet. Den ersätter det gamla maskindirektivet från 2006. Den nya maskinförordningen anger vilka grundläggande hälso- och säkerhetskrav som gäller för alla maskiner som släpps ut på marknaden inom EU.

– Nu behöver maskintillverkare inom EU även deklarera stötvibrationer – det vill säga den typ av skadliga vibrationer som kommer från bland annat skruvdragare. Redan med nuvarande maskindirektiv måste tillverkarna göra dem så bra det går och hålla nere vibrationerna. Tyvärr efterlevs det inte alltid. Det görs fortfarande maskiner som är urkassa, sa Hans Lindell, vibrationsforskare på det statliga forskningsinstitutet Rise, när han medverkade på ett seminarium arrangerat av Afa Försäkring.

Nya mätetal ska tas fram

Stötvibrationer från exempelvis skruvdragare har länge ansetts vara en risk. Men det har inte funnits något sätt att mäta de skadliga vibrationerna. Hans Lindell är involverad i ett projekt där mätetal nu ska tas fram.

Hans Lindell anser att maskintillverkare i större utsträckning borde ta ansvar för att förebygga skadliga vibrationer. I dag ligger ansvaret på användarna. 

– Maskintillverkare bör ha utsläppstal liknande de som gäller för tillverkare av maskiner som släpper ut koldioxid. Redan när vibrerande maskiner produceras ska det anges hur mycket de får vibrera. Så fungerar det när det gäller maskiner som bullrar.

Främst män som är drabbade

Enligt Afa Försäkrings databas för arbetsskador är vibrationsskador den vanligaste arbetssjukdomen i Sverige med cirka 200 fall per år. Främst är det män som drabbas. Inom exempelvis byggbranschen och metallindustri är det vanligt att arbeta med maskiner och verktyg som vibrerar eller slår kraftigt.

Men även om den nya maskinförordningen ställer krav på nya maskiner som släpps ut på marknaden kan det till en början vara svårt att minska skadorna. Det beror på att många av de maskiner som används är flera år gamla.

– I snitt är de maskiner som används i dag tio år gamla. Det är en utmaning att få företagen att köpa in nya maskiner. Man servar dem men byter inte ut dem, sa Hans Pettersson vid avdelningen för hållbar hälsa på Umeå universitet.

FAKTA

Vibrationer

  • 400 000 arbetare i Sverige utsätts för vibrationer från handhållna maskiner minst en fjärdedel av arbetstiden.
  • Cirka två miljoner vibrerande maskiner används i arbetslivet
  • I snitt används vibrerande maskiner i tio år. Tio procent av maskinerna används längre än tio år.

Källa: Vibrationsdatabasen, Umeå universitet

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Vibrationer

Senaste om Lagar och regler