En av fem saknar policy för mångfald
Publicerat 11 augusti 2022
Nästan en av fem arbetsplatser saknar riktlinjer för mångfald, HBTQ+ och inkludering. Det visar en ny undersökning.
Tidigare ställde diskrimineringslagen krav på att arbetsgivarens arbete för att främja jämställdhet skulle sammanfattas i en jämställdhetsplan. Men i samband med en lagändring 2017 togs det kravet bort och ersattes med en skyldighet för arbetsgivare att bedriva ett förebyggande och främjande arbete för att motverka diskriminering avseende alla de sju diskrimineringsgrunderna. Till exempel måste varje arbetsplats ha riktlinjer för att förebygga sexuella trakasserier och varje år ska en lönekartläggning genomföras.
Men enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av rekryteringsföretaget Randstad saknar 16 procent av företagen riktlinjer för jämställdhetsfrågor som HBTQ+, mångfald och inkludering. 27 procent av de anställda vet inte om det finns en sådan policy på jobbet eller inte.
– Att prioritera mångfald och inkludering bör vara en självklarhet för arbetsgivare, som ju har ett ansvar att skapa en inkluderande arbetsmiljö där alla medarbetare kan vara sig själva. Att ha en policy för dessa frågor signalerar att det är en prioritet vilket kan hjälpa till att locka nya medarbetare, säger Martin Sjögren, expert inom mångfald och inkludering på Randstad, i en kommentar.
Många företag söker personal med olika bakgrund men når enligt undersökningen inte hela vägen i rekryteringsarbetet. 30 procent av de som deltog i undersökningen svarar att de inte håller med om att de arbetar på en multikulturell arbetsplats och 40 procent anser att det borde prioriteras.
Motverka diskriminering
- Arbetsgivare är skyldiga att bedriva ett förebyggande och främjande arbete för att motverka diskriminering avseende de sju diskrimineringsgrunderna.
- Arbetet ska ske i fyra steg; undersöka riskerna för diskriminering, analysera konstaterade risker, vidta åtgärder och följa upp och utvärdera arbetet.
- Arbetsgivare med minst 25 anställda ska dokumentera sitt arbete.
- Läs mer: Diskrimineringsombudsmannen har tagit fram en guide till aktiva åtgärder mot diskriminering.

Marianne Zetterblom
Mer om Mångfald
-
”Jag sparar massor av energi på att arbeta hemifrån”
Mångfald • Många med autism upplever att distansarbete gör att de äntligen får spela på samma planhalva som kollegorna. Hanna Danmo ser flera fördelar.
-
Medarbetare med adhd behöver tydliga chefer
Mångfald • Tydlighet, god struktur, bra kommunikation och täta uppföljningar är avgörande för att klara jobbet om man har en NPF-diagnos.
-
"Jag glömmer bort att ta raster"
Mångfald • Det kan gå en hel arbetsdag utan varken fikarast, lunch eller ens ett toalettbesök. Ändå har läraren Petra Karlsson en ständig känsla av att hon fuskar när hon jobbar hemifrån. Distansarbete kan vara ett dilemma för många med NPF-diagnoser.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Samordningsansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • När flera företag är verksamma på samma arbetsplats säger lagen att det ska finnas ett samordningsansvar för arbetsmiljön.
-
Det gäller på extrajobbet
Unga • För den som är minderårig gäller särskilda regler på jobbet. Det handlar till exempel om vilka arbetsuppgifter som unga får ha och vilka tider på dygnet de får jobba.
-
Ny förordning ska motverka skadliga vibrationer
Vibrationer • Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetssjukdomarna i Sverige. Inom kort kommer en EU-förordning för säkrare användning av vibrerande maskiner.