En av fem saknar policy för mångfald
Publicerat 11 augusti 2022
Nästan en av fem arbetsplatser saknar riktlinjer för mångfald, HBTQ+ och inkludering. Det visar en ny undersökning.
Tidigare ställde diskrimineringslagen krav på att arbetsgivarens arbete för att främja jämställdhet skulle sammanfattas i en jämställdhetsplan. Men i samband med en lagändring 2017 togs det kravet bort och ersattes med en skyldighet för arbetsgivare att bedriva ett förebyggande och främjande arbete för att motverka diskriminering avseende alla de sju diskrimineringsgrunderna. Till exempel måste varje arbetsplats ha riktlinjer för att förebygga sexuella trakasserier och varje år ska en lönekartläggning genomföras.
Men enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av rekryteringsföretaget Randstad saknar 16 procent av företagen riktlinjer för jämställdhetsfrågor som HBTQ+, mångfald och inkludering. 27 procent av de anställda vet inte om det finns en sådan policy på jobbet eller inte.
– Att prioritera mångfald och inkludering bör vara en självklarhet för arbetsgivare, som ju har ett ansvar att skapa en inkluderande arbetsmiljö där alla medarbetare kan vara sig själva. Att ha en policy för dessa frågor signalerar att det är en prioritet vilket kan hjälpa till att locka nya medarbetare, säger Martin Sjögren, expert inom mångfald och inkludering på Randstad, i en kommentar.
Många företag söker personal med olika bakgrund men når enligt undersökningen inte hela vägen i rekryteringsarbetet. 30 procent av de som deltog i undersökningen svarar att de inte håller med om att de arbetar på en multikulturell arbetsplats och 40 procent anser att det borde prioriteras.
Motverka diskriminering
- Arbetsgivare är skyldiga att bedriva ett förebyggande och främjande arbete för att motverka diskriminering avseende de sju diskrimineringsgrunderna.
- Arbetet ska ske i fyra steg; undersöka riskerna för diskriminering, analysera konstaterade risker, vidta åtgärder och följa upp och utvärdera arbetet.
- Arbetsgivare med minst 25 anställda ska dokumentera sitt arbete.
- Läs mer: Diskrimineringsombudsmannen har tagit fram en guide till aktiva åtgärder mot diskriminering.
Marianne Zetterblom
Mer om Mångfald
-
Så jobbar Svevia mot machobeteenden
Arbetsmiljöarbete • Sedan tre år tillbaka tar det statliga bolaget Svevia krafttag mot machobeteenden för att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö. Ett arbete som gett konkreta resultat.
-
Språkträningen pågår hela arbetsdagen
Kompetens • Sedan äldreboendet Ametisten började jobba aktivt med språkombud och språkkaféer tycker medarbetarna att det har blivit roligare att gå till jobbet. Och de boende och deras anhöriga får en högre kvalitet på vården.
-
Språkträning på städföretaget ökade trivseln
Chef • Gerda Söderman, servicechef på ISS Facility Service, har genomfört en stor satsning på att öka sina medarbetares kunskap i svenska språket.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.
-
Så säger lagen om semester
Arbetstid • Hur länge kan jag avvakta med att skicka in mina semesterönskemål inför sommaren och kan jag spara semesterdagar till nästa år? Frågorna inför semestern är många. Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen, ger svar.
-
"All arbetstidsförkortning måste finansieras"
Arbetstid • Sextimmarsdagar, fyradagarsveckor eller längre semester? Arbetstidsförkortning är på allas läppar just nu. Men förutsättningarna ser väldigt olika ut inom olika branscher.