Hoppa till huvudinnehållet
Hanna Danmo

Trots vissa nackdelar tycker Hanna Danmo att hemarbetet är övervägande positivt.

Bild: Christina Teuchler

Mångfald

”Jag sparar massor av energi på att arbeta hemifrån”

Många personer med autism upplever att distansarbete gör att de äntligen får spela på samma planhalva som sina kollegor. De slipper småprata vid fikat eller innan mötet och kan fokusera fullt ut på jobbet. Hanna Danmo ser flera fördelar med hemarbete.   

Hanna Danmo är skribent på Autism- och Aspergerförbundets tidning och har diagnosen Aspergers syndrom, som ingår i samlingsbegreppet autismspektrumtillstånd. För henne har övergången till distansarbete och digitala möten varit ett stort lyft. Hon beskriver mötena via skärm som ”autismanpassade”. 

– På ett digitalt möte sitter alla vid sina skärmar. Man behöver inte tänka på hur man ska hälsa på varandra, om man ska ta i hand eller småprata innan mötet börjar. Sen syns inte så mycket av kroppsspråket vilket är skönt eftersom det ofta är svårt att tolka för oss med autism. 

Trots att hon gillar sina medarbetare och har saknat dem ibland så upplever hon att hemarbetet under pandemin har fått henne att spara energi och att det har varit skönt. 

Skönt att slippa ta sig till jobbet 

– Även om det är trevligt att träffa kollegorna och fika eller äta lunch så tar det energi. Visst kan jag sakna dem, men jag tror att de har saknat varandra mer än jag dem. För mig har det räckt ganska bra med våra digitala fikapauser en gång i veckan. 

En annan situation som kan vara tuff för en person med autism är att ta sig till och från arbetet. Det tar lång tid för Hanna Danmo, som utöver sin autism även har tvångssyndrom, vilket gör att hon behöver kolla av massa saker innan hon kan lämna hemmet.

Hanna Danmo med sin katt
– Även om det är trevligt att träffa kollegorna och fika eller äta lunch så tar det energi, säger Hanna Danmo.
Bild: Christina Teuchler

– Det har jag sluppit nu och det är skönt för jag sparar så mycket tid och kraft och kommer i gång fortare på morgnarna. 

Svårare med rutiner

Men hemarbetet har även sina baksidor. Det har varit svårare att hålla isär arbete och fritid när hemmet har blivit en arbetsplats, tycker Hanna, som ibland har jobbat lite för mycket och intensivt utan raster eller bensträckare.

– Det kan lätt bli så att jag sitter hela dagen och en bit in på kvällen och bara fokuserar på jobbet och glömmer tiden. Om jag är på jobbet kan jag bli påmind av kollegor men hemma glömmer jag bort att ta pauser. Det är svårare att hålla rutinerna hemma. 

Trots vissa nackdelar tycker Hanna Danmo att hemarbetet är övervägande positivt och en bra energisparare för henne. Framöver är planen att jobba cirka halva arbetstiden hemifrån och resten på kontoret i stan.

– Men jag tar det lite pö om pö och börjar med en dag i veckan på plats, för det är så ovant att åka in till jobbet nu att det nästan känns som om jag är ny på jobbet.  

TIPS

Hannas tips till arbetsgivare som har medarbetare med autism

Ta reda på så mycket du kan om diagnosen och försök sätta dig in i hur det fungerar att ha autism. En arbetsplats har ofta många underförstådda regler som de flesta förstår per automatik, men för en person med autism kan det vara stor hjälp att få dessa regler nedskrivna för att slippa missförstånd.  
 
Ha förståelse för att en person med autism: 

  • kan behöva anpassningar, till exempel tekniska eller sociala. Fråga! Det varierar mycket från person till person. 
  • kan vara bokstavligt tolkande och ibland kan märka ord eller vara väldigt frågvis
  • kan behöva en avskild yta att jobba på, gärna ett eget rum 
  • kan må bra av att få jobba på distans några dagar i veckan
  • kan ha jobbigt med sociala situationer som tar mycket energi till exempel fikaraster och luncher.  
bild på Karin Cedronius

Karin Cedronius

Artikelserie om NPF på jobbet

Senaste om Mer om arbetsmiljö