Hoppa till huvudinnehållet
Mångfald

"Jag glömmer bort att ta raster"

Det kan gå en hel arbetsdag utan varken fikarast, lunch eller ens ett toalettbesök. Ändå har läraren Petra Karlsson en ständig känsla av att hon fuskar när hon jobbar hemifrån. Distansarbete kan vara ett dilemma för många med NPF-diagnoser.

Frihet att själv bestämma och avgöra när det passar att jobba hemma eller inte. Det kan låta som ett perfekt jobbupplägg, men inte för läraren och specialpedagogen Petra Karlsson som har adhd. När pandemin slog till och hon och hennes kollegor på Komvux i Trollhättan blev beordrade att arbeta hemifrån i möjligaste mån blev det stor stress för henne.

– Jag tyckte det var jättejobbigt eftersom jag har ett stort behov av rutiner. I början var det dessutom ganska fritt för tolkning hur mycket vi skulle vara i skolan respektive hemma. Det var svårt, för även om jag gärna vill bestämma själv blir det jobbigt när jag måste göra det. 

Petra Karlsson
Petra Karlsson, lärare och specialpedagog.
Bild: Privat

Petra fick dock bra hjälp av sin arbetslagsledare att lägga om schemat och hitta en lösning som skulle funka för henne och hennes elever. I början jobbade hon hemma en dag i veckan och på plats resten. Men när direktiven ändrades och de blev beordrade att vara hemma så mycket som möjligt, blev det tuffare.

– Jag hanterade det inte jättebra. De dagar som jag var på plats i skolan för lektioner började jag komma extra tidigt och stanna extra länge. Jag försökte maxa dagarna när jag fick vara där och det slutade med tiotimmarsdagar.

Svårt att känna gränser

För vissa med adhd kan det vara svårt med koncentrationen och att komma i gång med jobbet när man arbetar hemifrån. Så är det inte för Petra, tvärtom har hon en tendens att överjobba och inte känna sina egna gränser.

– Jag får dåligt samvete när jag jobbar på distans, som om jag inte gör det jag ska bara för att jag är hemma. Jag vet logiskt att det inte är så men jag hamnar i någon slags skuldkänsla. Det gör att jag i stället jobbar för mycket och för länge, säger Petra och fortsätter:

– Jag blir väldigt stressad av att jobb och fritid flyter ihop. När jag är på jobbet vet jag att nu är det kafferast, nu lunch, nu slutar jag. Men hemma jobbar jag hela tiden. Då finns det inga kollegor som kommer med kaffemuggen och säger "nu tar vi en fika".

Använder larm för att ta paus

Det är inte ovanligt att Petra lämnar sin son på förskolan vid åtta på morgonen och sen går hem för att jobba, när det sen är dags att hämta sonen inser hon att hon varken har ätit lunch, tagit någon kaffepaus eller ens varit på toaletten – på hela arbetsdagen.

– Jag glömmer tiden och bara jobbar. Så nu har jag börjat sätta ett larm när det är dags för rast och bensträckare för att hålla rutinerna även när jag jobbar hemma.

Efter två år av distansarbete har Petra Karlsson utvecklat flera strategier för att klara hemarbetet bättre.

– Jag har fixat ett hemmakontor som jag kan stänga dörren till. Att sitta i soffan eller vid köksbordet och jobba funkar inte alls för mig. Då känner jag som att jag fuskar. Och när det är dags för lunch måste jag kunna gå ut från mitt hemmakontor och stänga dörren om mig.

Framöver är planen att jobba en dag i veckan hemifrån och resten på plats i skolan. Det är ett okej upplägg, tycker Petra.

– Jag är väldigt ljud- och ljuskänslig och det finns många störande moment på jobbet. Det slipper jag vid hemarbete vilket är en fördel. Så en dag i veckan hemma är bra, men inte mer än så. Och jag vill gärna att det ska vara en bestämd dag, inte flytande. Då mår jag bäst.

TIPS

Distansarbete och adhd

  • Ha en dialog med din chef och be om hjälp att planera ditt hemarbete så det funkar för dig.
  • Sätt larm på telefonen när du ska ha lunch, rast, bensträckare eller toabesök.
  • Ha inte med privattelefonen när du jobbar och ha inte med jobbtelefonen efter arbetet.
  • Ha inga jobb-appar i privattelefonen eller privata appar i jobbtelefonen.
    Om möjligt; hitta ett hörn hemma där du kan stänga om dig, både när du jobbar men även

 

bild på Karin Cedronius

Karin Cedronius

Artikelserie om NPF

Senaste om Mer om arbetsmiljö