
Bild: Kai Pilger/Unsplash
Gig-jobbare saknar skydd i lagstiftningen
Publicerat 18 mars 2022
Vilket arbetsmiljöansvar har gig-bolagen för de som tar uppdrag via plattformarna? Arbetsmiljöverket har på regeringens uppdrag granskat flera plattformsföretag och konstaterar att dessa inte ska klassas som arbetsgivare och därmed inte har ansvar för arbetsmiljön.
2018 gav regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att undersöka om den nuvarande arbetsmiljölagstiftningen går att applicera på de som tar uppdrag via plattformsföretag. 28 bolag granskades – åtta egenanställningsföretag och fem plattformsföretag.
Myndigheten har nu kommit med en slutrapport som konstaterar att flera av bolagen inte är att betrakta som arbetsgivare. Det betyder att de heller inte är ansvariga för arbetsmiljön för de som arbetar via deras digitala plattformar. Resultatet bygger på tre domar i kammarrätten som gått på bolagens linje och konstaterat att företagen inte behöver ta ansvar för gig-jobbarna.
– De här domarna visar tydligt att det saknas förutsättningar för att dessa bolag ska kunna betraktas som arbetsgivare. Det är dock viktigt att komma ihåg att plattformsföretagen inte är en homogen grupp som organiserar sig på samma sätt. Man har olika upplägg och olika mycket kontroll. Den här rapporten och slutsatsen gäller de tre fall som har prövats rättsligt, säger Monica Björk, projektledare för tillsynsinsatsen.
Arbetsmiljöverket kan inte inspektera
Att bolagen inte är att betrakta som arbetsgivare innebär att Arbetsmiljöverket, som är den myndighet som har rätt att ställa krav på arbetsmiljön, inte har lagliga möjligheter att göra det hos de här företagen. Men det behöver inte betyda att arbetsmiljön är dålig, betonar Monica Björk.
Vi kan inte ställa några krav på företagen
– Inom verksamheten kan man fortfarande jobba för en god arbetsmiljö men om någon skulle tipsa oss om att det finns missförhållanden i arbetsmiljön, då kan vi inte ställa några krav på företagen, säger hon.
Biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson kommentar till rapporten var att slutsatsen är ”djupt oroväckande”. Monica Björk vill inte kommentera huruvida slutsatsen är oroväckande eller inte men konstaterar att det är viktigt att ha all fakta på bordet.
– Det är viktigt för regeringen att känna till att nuvarande lagstiftningen inte går att applicera i de här fallen. Att de som jobbar i den här branschen inte har samma skydd som andra, säger hon.
Frågan om hur de som arbetar i gig-ekonomin ska kategoriseras diskuteras också på EU-nivå. I december kom EU-kommissionen med ett förslag till ett nytt direktiv för att förbättra arbetsvillkoren för den här gruppen. Monica Björk ser positivt på att det tas ett EU-gemensamt grepp om frågan eftersom flera av plattformsföretagen finns representerade inom hela EU.
– Det visar att det finns en vilja att ha en gemensam bild av vad som är att betrakta som en arbetsgivare, säger hon.

Katharina Hedström
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De satsar på utbildning på arbetstid
Kompetens • Många företag erbjuder sina anställda kompetensutveckling. Men att hitta tid till det kan vara en utmaning. På företaget Miljödata har man avsatt en dag i månaden då medarbetarna får vidareutbilda sig.
-
Så lyckas ni med arbetsmiljöpolicyn
Arbetsmiljöarbete • Nästan 4 av 10 anställda är osäkra på om det finns en arbetsmiljöpolicy på arbetsplatsen trots att alla företag ska ha en sådan.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Det gäller på extrajobbet
Unga • För den som är minderårig gäller särskilda regler på jobbet. Det handlar till exempel om vilka arbetsuppgifter som unga får ha och vilka tider på dygnet de får jobba.
-
Ny förordning ska motverka skadliga vibrationer
Vibrationer • Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetssjukdomarna i Sverige. Inom kort kommer en EU-förordning för säkrare användning av vibrerande maskiner.
-
Sex år efter de nya osa-föreskrifterna – så har det gått
Arbetsmiljöarbete • Föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö har tagits emot väl, enligt en ny utvärdering.