Hoppa till huvudinnehållet

Arbetsmiljö inom livsmedelsbranschen

Här hittar du boken Livsmedelsbranschens arbetsmiljö och utbildningen BAM för livsmedelsbranschen. Här finns också checklistor för att undersöka arbetsmiljön inom olika verksamheter inom branschen.

Livsmedelsbranschens arbetsmiljö

Livsmedelsbranschens arbetsmiljö

En bok om vanliga risker i livsmedelsbranschen och hur dessa kan hanteras i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Finns även som kostnadsfri pdf.

Visa produkt

Kostnadsfritt

BAM för Livsmedelsbranschen 5 dagar

BAM för Livsmedelsbranschen 5 dagar

Du får grundläggande kunskaper i arbetsmiljö och kunskap om livsmedelsbranschens särskilda förutsättningar och risker.

Arbetsmiljö på bageri

Mjöldammsallergi är en av de vanligaste yrkesallergierna. Det går att med enkla medel minska dammhalten på bagerier, och därmed risken för mjöldammsallergi. Här finns pdf:er med förslag på åtgärder för att minska riskerna, och några utbildningspresentationer att använda för att öka kunskaperna i verksamheten. Det finns också en omfattande checklista för att undersöka arbetsmiljön i stort.

Hälsorisker med mjöldamm

Ventilation och mjöldamm

Åtgärder för små bagerier

Åtgärder för leveransbagerier

Åtgärder för industribagerier

Utbildningspresentationer

Inledning till utbildningspresentationerna

Små bagerier - en utbildningspresentation

Leveransbagerier - en utbildningspresentation

Industribagerier - en utbildningspresentation

Checklistor för arbetsmiljön

Checklista Bageri och konditori

Prevents samtliga checklistor för arbetsmiljön

Arbetsmiljö på slakteri och charkuteri

Här finns tre checklistor för slakterier och charkuterier, och en bilderbok om arbetsmiljö och säkerhet som passar extra bra för nyanlända och i utbildningssyfte. 

Checklista Slakterier – allmän del

Checklista Slakterier – slakt och styckning

Checklista Slakterier – charkuterier

Prevents samtliga checklistor för arbetsmiljön

Jobba säkert inom slakteri och chark

Jobba säkert inom slakteri och chark

Bilderbok som lyfter vanliga arbetssituationer som kan medföra risker. Det kan till exempel gälla slipning av knivar, styckning eller tunga lyft.

Visa produkt

0 kr exkl. moms

Kom igång med arbetsmiljöarbetet

Det som kallas systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, går i stora drag ut på att upptäcka och bedöma risker i arbetsmiljön, åtgärda dem och sedan se till att åtgärderna fungerar. Prevent har checklistor, mallar och exempel som stöttar i arbetsmiljöarbetet. 

Hitta på sidan

Lär dig grunderna i arbetsmiljö

Ju mer kunskap du har om arbetsmiljö, desto lättare är det att förbättra den. Vår mest efterfrågade utbildning är Bättre arbetsmiljö – BAM. Allra störst nytta får ni om chef och skyddsombud går utbildningen tillsammans.

Boka BAM!

Undersök trivseln med osa-enkäten

Använd OSA-enkäten för att ta reda på hur de anställda mår. Enkäten innehåller frågor om bland annat arbetsbelastning, ledarskap, återhämtning och kränkande särbehandling. Den tar omkring tio minuter att besvara och är anonym. När alla har svarat börjar det gemensamma arbetet med att förbättra den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Till OSA-enkäten