Hoppa till huvudinnehållet

Verktyg

Sax

Salongens saxar, clips, rullar och annan utrustning av metall ska vara nickelfria eller av rostfritt stål. Det är särskilt viktigt för de verktyg som används ofta. Det är enkelt att kontrollera om något verktyg innehåller nickel. Det finns särskilda test-kit för detta att köpa på apotek.

Frisörsaxen

Frisörsaxarna behöver vara anpassade till om frisören är höger- eller vänsterhänt. De ska ligga bra i handen och vara anpassade till den klippteknik som används. Varje frisör behöver hitta ”sin” sax. Saxen behöver ha stöd för lillfingret för att minska belastningen på leden. Saxen kan ofta ha så kallat offsetgrepp där fingeröglorna har olika avstånd och är något vinklade och har invändiga gummiringar. Alla saxar behöver underhållas och slipas så att de hålls vassa.

Frisörhölster

Att ha verktygen nära till hands är viktigt och för att slippa sträcka sig i onödan kan ett frisörhölster användas. Frisörhölstret sitter på höften eller hänger på axeln och det placeras beroende av om du är höger- eller vänsterhänt.

Frisörens fön

verktyg_fon.jpg

Ett verktyg som också har inverkan på arbetsmiljön är fönen. Föning görs ofta och under så lång tid att det är viktigt att fönen inte blir för tung att arbeta med. En tung fön sliter på arm, handled och hand. Fönen ska därför vara så lätt som möjligt och en traditionell fön ska gärna väga under 500 gram. Oavsett om fönen har ett cylindriskt eller ovalt handtag så ska den ligga bra i handen. Det är viktigt att fönens tyngdpunkt ligger så nära handtaget som möjligt. En fön ska också vara tyst och inte vibrera samtidigt som den ska vara effektiv att arbeta med, både för höger och vänsterhänta.

Ett sätt att minska belastningen från fönen är att hänga upp den i en fönavlastare.Det finns andra typer av fönar som med rätt arbetsteknik (där frisören jobbar med armen närmare kroppen) kan ge lägre belastning.

Tips på mer information

Arbetsteknik

Ämnen som ger allergi

Hälsorisker

Hygien

Hitta på sidan