Salongen
Salongen ger förutsättningarna för frisörens arbetsmiljö. Här finns tips om vad som kan göras för att salongens lokaler ska bli bra att jobba i.
Vanligtvis ansvarar hyresvärden för utformningen av salongens lokaler och den fasta inredningen men det finns ofta möjlighet att påverka, till exempel i samband med renovering och ombyggnad. Det är viktigt att salongen har ett bra golv, inte stengolv.
Frisören går och står en stor del av sin arbetsdag. Lite svikt i golvet och bra skor med stöd för foten, låg klack och sviktande, halkfri sula minskar belastningen på både fötter och rygg.
Lokalens utformning
- Ljusa färger på väggar, tak och golv och undvikande av starka kontraster mellan mörka och ljusa färger bidrar till en bra ljusmiljö.
- En entrématta innanför entrédörren minskar risken att golvet blir blött för att kunderna drar in regnvatten eller snö.
- Tvättställ för handtvätt behöver finnas i salongen, det räcker inte att det finns på toaletten. Det ska vara enkelt att tvätta av sig när det behövs. Kontrollera att det finns varmt och kallt vatten, samt pappershanddukar.
- För rengöring av utrustningen behövs en separat och tillräckligt stor diskho. Den diskhon får inte används för annat, till exempel för att tvätta händerna eller att diska glas och koppar med mera. Observera också att ytor och inredning runt diskhon ska vara i material som är lätta att rengöra och som tål de rengöringsmedel som används.
- Det bör finnas två toaletter, en för medarbetare och en för kunder. Varje toalett ska ha tillgång till pappershanddukar eller handdukar för engångsanvändning som direkt läggs i tvättkorg av hygienskäl.
- I salongens förråd för hårvårdsprodukter och hyllor för skyltning av produkter ska det vara lätt att lyfta förpackningar in i och ut ur hyllor. Det är därför bra att fästa hyllorna i väggen. På så sätt minskas risken att hyllorna tippar om de skulle belastas fel.
- Det ska finnas ett städutrymme med plats för den städutrustning som behövs.
- För sopförvaringen gäller att lock ska användas om kemikalier läggs i sopkärlet.
Lokalens belysning och elinstallationer
- Allmänbelysningen är viktig (ljusstyrkan ska vara minst 200 lux). Den behöver kompletteras med platsbelysning vid arbetsplatserna (minst 500 lux). Det är bra med väggarmaturer vid sidan av speglarna. Armaturerna ska inte blända, ge reflexer i speglar eller fönster. Felaktigt utformad belysning kan göra att man blir trött i ögonen, får huvudvärk eller spänningar i nacke och rygg.
- Eluttag och sladdar ska inte finns på ställen där det kan bli vått eller hett.
- Det kan vara bra att installera jordfelsbrytare. Det innebär att strömmen bryts direkt om det skulle bli fel (till exempel överslag) i någon elektrisk utrustning.
Minska snubbelrisken och undvik halkolyckor
Det är vanligt med halkolyckor bland frisörer. Därför behöver risken att halka minimeras. Lösa mattor ska undvikas. Golvet ska vara plant och helt för att minska risken att de som jobbar på salongen eller kunderna snubblar. Finns det nivåskillnader ska de markeras. Det är också viktigt att det är enkelt att göra rent golvet. Städningen är viktigt för att undvika halkolyckor.
Ett enkelt sätt att undvika olyckor är att se till att det finns tillräckligt många eluttag i lokalen. På så sätt ligger det inte så många sladdar på golvet.