Hoppa till huvudinnehållet

Frisörstol och vagn

Frisörstol

Frisörens stol

Kroppen mår bra av variation. Med hjälp av en frisörstol, sitt- och stå-stödstol, kan frisören växla mellan stående och sittande arbete. Frisörstolen hjälper också frisören att komma nära kunden och få en bra arbetsställning och arbetshöjd, både vid klippning och vid schamponering.

En frisörstol som fungerar lätt och smidigt är därför en bra investering. Idag finns stolar som kan justeras extra högt och lågt för att bättre anpassas efter hur lång frisören är och till vissa arbetsmoment.

Den som vant sig vid att stå och arbeta kan behöva en inlärningsperiod innan det känns naturligt att använda en frisörstol. Under den här inlärningsperioden utvecklas nya nervbanor och samtidigt tränas de muskler som används för de nya rörelserna upp.

Frisörens vagn

frisorstol-och-vagn.jpg

Vanligtvis har varje frisör en vagn eller ett arbetsbord för förvaring av redskap och material. Ur arbetsmiljösynpunkt behöver denna vagn ha hjul för att vara stadig och enkel att flytta. Hjulen ska inte kärva. Vagnen bör också ha en broms för att inte rulla iväg av misstag. Vagnen ska kunna placeras inom bekvämt avstånd utan att den är i vägen, och ska underlätta arbetet. Vagnen placeras nära, för att undvika att frisören ska behöva sträcka sig efter vagnen och verktygen. Vilken sida vagnen placeras på är beroende av om frisören är höger- eller vänsterhänt.

Tips på mer information

Arbetsteknik

Arbetssätt utanför salong

För den som är gravid eller ammar

Hitta på sidan