Hoppa till huvudinnehållet

Hygien

Hygienen är viktig på en frisörsalong. Det behöver till exempel finnas rutiner och arbetssätt som gör att ingen får i sig produkter i onödan, för att undvika smitta och förhindra att ohyra sprids. 

Bra rutiner för att minska smittorisken:

  • Separera rena och smutsiga arbetsredskap.
  • Rengör och desinficera arbetsredskap som kammar, borstar, saxar, hårklippningsmaskiner och hårspännen mellan varje kund.
  • Desinficera arbetsredskap direkt om de kommit i kontakt med blod, sårvätska eller om kunden har någon sjukdom i hårbotten.
  • Använd alltid engångsblad vid rakning och se till att bladen byts mellan varje kund. Använda rakblad ska läggas i en säkerhetsbehållare för vassa instrument.
  • Skulle kunden skadas i samband med klippning eller rakning så att det börjar blöda, be kunden att trycka ett sterilt förband mot såret tills det slutat blöda. Hantera förbandet försiktigt så att hudkontakt undviks, till exempel genom att använda engångshandskar. Det redskap som orsakat såret ska alltid rengöras och desinficeras.

Rengöring av verktyg 

Det finns olika sätt att rengöra och desinficera verktyg, till exempel med UV-box, desinfektionsvätska eller desinfektionsspray. Sax, borste, kam och maskiner måste rengöras mellan varje kund. För kammar och sax används desinfektionsspray. De verktyg som tål vatten kan även diskas i varmt vatten.

Smitta och ohyra

Smitta som kan överföras vid hårvård är svinkoppor, huvudlöss och revorm. Hepatit B och C och HIV kan smitta via blod. Även om smittorisken är liten, är det viktigt att ha hygienrutiner för att undvika dessa smittor

Smycken och klockor

Undvik ringar, armband, armbandsur och liknande under arbetet eftersom kemiska preparat kan fastna under dem och irritera huden. Inte heller smycken i näsa eller läppar bör bäras i arbetet.

Mat och dryck

För att undvika att någon av misstag får i sig produkter via munnen ska det finnas ett personalutrymme där man kan äta och dricka. I salongen och vid den plats där hårfärg m m blandas, ska det inte vara tillåtet att äta, dricka eller snusa.

Tips på mer information

Personalutrymmet

Användning av handskar

Om något hänt

Hitta på sidan