Hoppa till huvudinnehållet

Eksem och allergi bland städare

Eksem har länge varit en vanlig arbetsskada bland städare och beror ofta på våtarbete. Därför är det viktigt att städare vet hur de ska skydda sig i arbetet. 

Det finns olika sorters eksem: irritativt eksem och allergiskt eksem. Irritativt eksem är vanligast och uppstår ofta i samband med våtarbete, i första hand på händer och fingrar. Allergiska eksem är ovanligare och beror på överkänslighet mot något ämne som ingår i till exempel rengöringsmedel. 

Risken för att utveckla eksem ökar efter långvarig kontakt med rengöringsvätskor eller vid kortvarig kontakt med starkare produkter. Man kan minska risken genom att använda förpreparerade moppar som inte behöver blötas eller vridas ur. 

Tänk på att bara använda handskar då arbetsuppgifterna kräver det för att inte orsaka andra besvär. Vid långvarig användning av handskar ska man gärna ha tunna bomullsvantar inuti handskarna.

Att spreja rengöringsmedel kan öka risken för allergi och astma. Städa i första hand med torr eller fuktig mikrofiberduk.  

Mikrofiberduk kan fuktas med vatten för att undvika rengöringsmedel. Om rengöringssprej behöver användas, välj en sprejflaska med munstycke för skum (skumdysa) i stället för en vanlig sprejflaska och välj rengöringsmedel utan parfym. En möjlighet är också att använda stänkflaska i stället för sprejflaska.  

Tips på mer information

Medicinska kontroller

Smitta