Hoppa till huvudinnehållet

Eksem bland städare

Eksem har länge varit en vanlig arbetsskada bland städare och beror ofta på våtarbete. Därför är det viktigt att du som arbetar vått exempelvis när du städar golv, trappor och toaletter, tvättar väggar och fönster eller rengör bord och bänkar vet hur du ska arbeta för att skydda dig.

När uppstår eksem?

Det finns olika sorters eksem: irrativa eksem och allergiska eksem. Irrativa eksem är vanligast och uppstår ofta i samband med våtarbete, i första hand på händer och fingrar. Allergiska eksem är ovanligare och beror på överkänslighet mot något ämne som ingår i till exempel rengöringsmedel.

Risken för att utveckla eksem ökar efter långvarig kontakt med rengöringsvätskor. Samma sak gäller vid mer kortvarig kontakt med starkare rengöringsmedel.

Hur vanligt är eksem?

Eksem har länge varit vanligt bland städare, men det är ett problem som minskar. I slutet av 1980- och början av 1990-talet anmälde i snitt 210 städare per år eksem som arbetsskada, medan det på senare år gjorts cirka 20 anmälningar per år.

Hur stor betydelse har städmetoderna?

Städmetoderna har utvecklats. Nu för tiden används moderna städmetoder, som oftast är torra eller fuktiga i stället för blöta. Med förpreparerade moppar, som inte behöver blötas eller vridas ur, behöver städare till exempel inte längre arbeta så mycket med händerna i vatten. Då minskar risken för eksem.

Hitta på sidan