Hoppa till huvudinnehållet
Psykisk hälsa

Arbetslivs mest lästa artiklar

Tipsinriktade artiklar står högt i kurs hos Arbetslivs läsare. Den mest lästa artikeln förra året handlar om hur man hjälper en kollega som går igenom en kris. Om du har missat någon av våra mest uppskattade artiklar kommer här en försenad julklapp.

Livet är inte alltid en dans på rosor. Ibland drabbar det oss; en skilsmässa, en förälder som dör eller ett barn som har det tufft. Men det går att förebygga psykisk ohälsa genom att vara varandras första hjälpen på jobbet. Tips på hur du stöttar en kollega som krisar var förra årets mest lästa artikel.

Kommunikationsbyrån Panang i Falun har bytt ut friskvårdstimme mot livsvårdstimme. Enligt vd Jonas Grenfeldt rör de anställda redan på sig mycket och behöver inte mer uppmuntran att träna. Däremot är stress och täta deadlines ett problem för många medarbetare. Med en livsvårdstimme kan de anställda till exempel välja att göra en kulturaktivitet eller hämta ett barn tidigare och köpa en glass i solen.

Sviktande minne, dålig sömn och sämre fysisk ork. Det är några tecken på utbrändhet. I en av 2017 års mest lästa artiklar listade vi nio tecken på utbrändhet. Vi länkade även till ett test där man kan testa om man ligger i riskzonen för utbrändhet. Testet är framtaget att forskare vid Karolinska Institutet. En annan välläst artikel förra året handlade om hur man kommer tillbaka efter stressrelaterad sjukskrivning.

Filosofen och psykologen Ida Hallgren vill uppmuntra det negativa tänkandet eftersom hon menar att allt för okritiskt positivt tänkande kan göra att vi missar risker på jobbet. Men det gäller att tänka negativt på ett konstruktivt sätt. Ida Hallgren tipsar om hur du lyckas med det konststycket.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Psykisk hälsa

Senaste om Mer om arbetsmiljö