Arbetslivs mest lästa artiklar
Publicerat 9 januari 2018
Tipsinriktade artiklar står högt i kurs hos Arbetslivs läsare. Den mest lästa artikeln förra året handlar om hur man hjälper en kollega som går igenom en kris. Om du har missat någon av våra mest uppskattade artiklar kommer här en försenad julklapp.
Livet är inte alltid en dans på rosor. Ibland drabbar det oss; en skilsmässa, en förälder som dör eller ett barn som har det tufft. Men det går att förebygga psykisk ohälsa genom att vara varandras första hjälpen på jobbet. Tips på hur du stöttar en kollega som krisar var förra årets mest lästa artikel.
Kommunikationsbyrån Panang i Falun har bytt ut friskvårdstimme mot livsvårdstimme. Enligt vd Jonas Grenfeldt rör de anställda redan på sig mycket och behöver inte mer uppmuntran att träna. Däremot är stress och täta deadlines ett problem för många medarbetare. Med en livsvårdstimme kan de anställda till exempel välja att göra en kulturaktivitet eller hämta ett barn tidigare och köpa en glass i solen.
Sviktande minne, dålig sömn och sämre fysisk ork. Det är några tecken på utbrändhet. I en av 2017 års mest lästa artiklar listade vi nio tecken på utbrändhet. Vi länkade även till ett test där man kan testa om man ligger i riskzonen för utbrändhet. Testet är framtaget att forskare vid Karolinska Institutet. En annan välläst artikel förra året handlade om hur man kommer tillbaka efter stressrelaterad sjukskrivning.
Filosofen och psykologen Ida Hallgren vill uppmuntra det negativa tänkandet eftersom hon menar att allt för okritiskt positivt tänkande kan göra att vi missar risker på jobbet. Men det gäller att tänka negativt på ett konstruktivt sätt. Ida Hallgren tipsar om hur du lyckas med det konststycket.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Psykisk hälsa
-
Ny bok gör upp med myten om positiva tankar
Psykisk hälsa • Nyckeln till förändring är inte att tänka annorlunda utan att göra annorlunda, enligt psykologen och författaren Siri Helle.
-
Varannan mådde dåligt men få berättade
Psykisk hälsa • Inte ens hälften av alla som mått dåligt under pandemin berättade det för sin arbetsgivare. Och bara var femte som gjorde det fick tillräckligt stöd.
-
Bli bättre på att hantera oro
Psykisk hälsa • I kristider behöver vi fortsätta göra saker vi mår bra av. Det är också viktigt att hitta sätt att hantera sin oro, enligt Kerstin Jeding som är aktuell med en bok om hur man kan göra för att orka i en svår tid.
Senaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.