Arbetslivs mest lästa artiklar
Publicerat 9 januari 2018
Tipsinriktade artiklar står högt i kurs hos Arbetslivs läsare. Den mest lästa artikeln förra året handlar om hur man hjälper en kollega som går igenom en kris. Om du har missat någon av våra mest uppskattade artiklar kommer här en försenad julklapp.
Livet är inte alltid en dans på rosor. Ibland drabbar det oss; en skilsmässa, en förälder som dör eller ett barn som har det tufft. Men det går att förebygga psykisk ohälsa genom att vara varandras första hjälpen på jobbet. Tips på hur du stöttar en kollega som krisar var förra årets mest lästa artikel.
Kommunikationsbyrån Panang i Falun har bytt ut friskvårdstimme mot livsvårdstimme. Enligt vd Jonas Grenfeldt rör de anställda redan på sig mycket och behöver inte mer uppmuntran att träna. Däremot är stress och täta deadlines ett problem för många medarbetare. Med en livsvårdstimme kan de anställda till exempel välja att göra en kulturaktivitet eller hämta ett barn tidigare och köpa en glass i solen.
Sviktande minne, dålig sömn och sämre fysisk ork. Det är några tecken på utbrändhet. I en av 2017 års mest lästa artiklar listade vi nio tecken på utbrändhet. Vi länkade även till ett test där man kan testa om man ligger i riskzonen för utbrändhet. Testet är framtaget att forskare vid Karolinska Institutet. En annan välläst artikel förra året handlade om hur man kommer tillbaka efter stressrelaterad sjukskrivning.
Filosofen och psykologen Ida Hallgren vill uppmuntra det negativa tänkandet eftersom hon menar att allt för okritiskt positivt tänkande kan göra att vi missar risker på jobbet. Men det gäller att tänka negativt på ett konstruktivt sätt. Ida Hallgren tipsar om hur du lyckas med det konststycket.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Psykisk hälsa
-
Därför toppar kyrkan listan över psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Kyrkoherdar, präster och diakoner hör till de yrkesgrupper som löper allra störst risk att bli sjukskrivna för stress och utmattning. Det visar bland annat en studie från Försäkringskassan. Godhetskultur och svårigheter att sätta gränser är en del av förklaringen.
-
Sju sätt att undvika perfektionsfällan
Så gör du • Att vara ambitiös och noggrann ska inte förväxlas med att vara perfektionist. Perfektionister ställer orimligt höga krav på sig själva vilket ökar risken för utmattning och depression, enligt den brittiske socialpsykologen Thomas Curran som skrivit en bok om perfektionism.
-
Hantera din oro i fem steg
Psykisk hälsa • Psykologerna Tove Wahlund och Erik Andersson tipsar i en ny bok om hur man kan lära sig att hantera sin oro.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mobilförbud blev merarbete för lärarna
Arbetsmiljöarbete • Mobilförbud i skolan har flera positiva effekter men innebär också ytterligare en arbetsuppgift som läggs på en redan överbelastad lärarkår enligt högstadieläraren och huvudskyddsombudet Madeleine Wallin.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.