Hoppa till huvudinnehållet
Må bra

Våga tänka negativt

Positivt tänkande är inte så bra som det låter. I praktiken gör det oss mindre empatiska och får oss dessutom att blunda för verkliga risker. Det anser filosofen och psykologen Ida Hallgren, som istället vill få oss att tänka mer negativt.

Positivt tänkande handlar inte bara om tänkande – det handlar också om att känna positivt. Knepigt, eftersom livet inte bara innehåller positiva känslor och tankar utan också sorg, lidande och existentiella grubblerier, säger Ida Hallgren. En konsekvens av att inte tillåta sig själv att tänka negativt är enligt henne att man inte lär sig hantera obehag.

– Eftersom vi blivit så upptagna med att göra oss av med de här obehagliga känslorna har vi tappat verktygen för att hantera dem. Och normen i dag är att helst inte ha dem överhuvudtaget och istället börja dagen med att rabbla positiva affirmationer för att inte tänka något negativt alls. Foto: privat

Det positiva tänkandet är också i grunden djupt oempatiskt, anser Ida Hallgren.

– Så mycket i det handlar om att du ska rensa ut alla gnällspikar och negativa personer och istället boosta din egen lycka och njuta i stunden. Du ska hålla de andra på avstånd, inte påverkas av vad de säger och förbjuda allt som är obekvämt.

I arbetslivet kan förbudskulturen för allt negativt få allvarliga konsekvenser både för medarbetare och organisation. Det kan göra att ansvaret för generella problem läggs på enskilda individer, att risker helt ignoreras eller tystas ned. Vilket kan få katastrofala följder. Ett exempel är den amerikanska bankkraschen 2008.

– Man sparkade helt enkelt personer som sa att det inte skulle hålla.

När Ida Hallgren håller kurser i negativt tänkande möts hon ofta av personer som ger uttryck för stor lättnad.

– 'Äntligen får jag säga vad jag tycker, utan att ses en gnällspik!' Jag brukar också ha negativ brainstorming. Det blir högt i tak på riktigt och många förvånas över att de tycker det är så roligt, säger hon.

För även om forskning pekar på att pessimister både lever längre och är mer realistiska, så avfärdas ofta kritiska medarbetare som gnällspikar och "negativa".

– De ses som en sämre sorts människor, som inte stämmer överens med det positiva lyckoidealet.

Överlag behövs istället mer reflektion, mer filosofi och en större öppenhet – inte fler chefskurser som går ut på att peppa medarbetare att tänka positivt. En förväntan på att vara lycklig och tänka positivt kan nämligen ha motsatt effekt. Studier har visat att en förväntan att känna saker vi inte känner kan öka risken för depression – samtidigt som en öppenhet för existentiella frågor på arbetsplatsen kan minska risken för utbrändhet och negativ stress. Men det finns ändå en stor rädsla för att låta obehagliga känslor ta plats.

– Och det finns en föreställning om att om man tänker något negativt så kommer allt att rasa. Att man blir jättedeprimerad. Men jag lovar, alla blir inte jättedeprimerade. Men allt nytt är obekvämt, samtidigt som det är det obekväma vi lär oss av. Då blir det mindfulness på riktigt på jobbet, att acceptera att allt inte känns bra hela tiden och ur den acceptansen skapa visdom och medvetna beslut.

Enligt Ida Hallgren är det mycket i det positiva tänkandet som grundas i bristfällig forskning.

– Det är snällt tänkt, men tyvärr kontraproduktivt. Och visst – att ha en penna mellan tänderna för att aktivera musklerna som får dig att le kan göra att du kan känna dig gladare för stunden – men hur länge orkar du gå omkring så?

TIPS

Tänk negativt på ett konstruktivt sätt

  • Ha en negativ brainstorming på kickoffen. Då blir det högt i tak på riktigt. Det är en lättnad att få lyfta problem och farhågor utan att få stämpeln som negativ.
  • I en omorganisation - bygg in möjligheter att lyfta farhågor och problem.
  •  Ordna bullshit-bingo. Låt alla floskler flöda fritt.
  • Utnämn någon till djävulens advokat.
bild på Carin Hedström

Carin Hedström

Mer om Må bra

Senaste om Tips och råd