Frilansande journalister får stöd mot hat och hot
Publicerat 7 maj 2024
Journalister som utsätts för hat och hot kommer få ett stärkt skydd på initiativ av regeringen. Brottsofferjouren Sverige tilldelas en miljon kronor för att bygga upp en nationell kontaktpunkt för journalister som behöver stöd och skydd.
– Journalister som hotas ska få en utpekad aktör som kan hjälpa dem. Det har saknats hittills. Syftet är bland annat att frilansande journalister, som inte har en arbetsgivare bakom sig, ska få rådgivning, sa kulturminister Parisa Liljestrand (M), när hon presenterade initiativet på Pressfrihetens dag nyligen.
Regeringen ger också Mediemyndigheten i uppdrag att följa det arbete som bedrivs i frågor som rör journalisters säkerhet i Sverige.
– Vi anser att alla former av hat och hot mot journalister är ett angrepp som inte bara riktar sig mot journalister utan också mot det fria samhället, sa kulturministern.
Under ett panelsamtal på Pressfrihetens, där bland andra Amina Manzoor, medicinreporter på Dagens Nyheter deltog, diskuterades situationen för journalister i Sverige just nu och hur hat och hot tar sig uttryck. Enligt Annika Hamrud, projektledare på Medieinstitutet Fojo, gick det tidigare att förutsäga vilka ämnen som skulle väcka hat och hot, men så är det inte längre.
– Jag skrev om socker i DN:s helgupplaga och på måndagen hade jag 200 hat-mejl, sa Amina Manzoor.
De frågor som väcker mest hat och hot just nu är enligt paneldeltagarna på Pressfrihetens dag transsexuellas rättigheter, klimatet, post-covid och vaccination. De som hotar hittar också nya vägar att skrämma journalister till tystnad. En sådan är att skicka orosanmälningar till socialtjänsten riktade mot enskilda journalister.
Marianne Zetterblom
Mer om Hot och våld
-
Allt fler polisanmälningar om våld i skolan
Hot och våld • Allt fler lärare och elever polisanmäler våldsbrott i skolan, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet.
-
Lärare får hjälp att hantera föräldrars arga mejl
Hot och våld • Forskare från Malmö universitet har tagit fram en verktygslåda för att hjälpa skolor att hantera digitala aggressioner mot skolpersonal. Det vanligaste exemplet är arga mejl från vårdnadshavare.
-
Ny forskning om kroppsburna kameror
Hot och våld • Kroppsburna kameror som kan spela in, är utrustning som blivit allt vanligare bland ordningsvakter. Syftet är att skapa en bättre arbetsmiljö genom att avvärja hot och våld och om det inte går kan kameran dokumentera det som sker.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • Onemeds lager i Göteborg motsvarar en yta om fyra fotbollsplaner och totalt arbetar 220 lagerarbetare här med att förse sjukvården med medicinskt material. En av dem är Joakim Andersson, som i rollen som skyddsombud bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Experten om mobbning på jobbet
Mobbning • Linda Magnusson Hanson, forskare och docent vid Stressforskningsinstitutet, reder ut vad forskningen säger.