Frilansande journalister får stöd mot hat och hot
Publicerat 7 maj 2024
Journalister som utsätts för hat och hot kommer få ett stärkt skydd på initiativ av regeringen. Brottsofferjouren Sverige tilldelas en miljon kronor för att bygga upp en nationell kontaktpunkt för journalister som behöver stöd och skydd.
– Journalister som hotas ska få en utpekad aktör som kan hjälpa dem. Det har saknats hittills. Syftet är bland annat att frilansande journalister, som inte har en arbetsgivare bakom sig, ska få rådgivning, sa kulturminister Parisa Liljestrand (M), när hon presenterade initiativet på Pressfrihetens dag nyligen.
Regeringen ger också Mediemyndigheten i uppdrag att följa det arbete som bedrivs i frågor som rör journalisters säkerhet i Sverige.
– Vi anser att alla former av hat och hot mot journalister är ett angrepp som inte bara riktar sig mot journalister utan också mot det fria samhället, sa kulturministern.
Under ett panelsamtal på Pressfrihetens, där bland andra Amina Manzoor, medicinreporter på Dagens Nyheter deltog, diskuterades situationen för journalister i Sverige just nu och hur hat och hot tar sig uttryck. Enligt Annika Hamrud, projektledare på Medieinstitutet Fojo, gick det tidigare att förutsäga vilka ämnen som skulle väcka hat och hot, men så är det inte längre.
– Jag skrev om socker i DN:s helgupplaga och på måndagen hade jag 200 hat-mejl, sa Amina Manzoor.
De frågor som väcker mest hat och hot just nu är enligt paneldeltagarna på Pressfrihetens dag transsexuellas rättigheter, klimatet, post-covid och vaccination. De som hotar hittar också nya vägar att skrämma journalister till tystnad. En sådan är att skicka orosanmälningar till socialtjänsten riktade mot enskilda journalister.
Marianne Zetterblom
Mer om Hot och våld
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
-
Skivnördarnas högborg
Bildreportaget • Nordens största skivbutik fyller 50 år. En bedrift när skivbutikerna fått det allt tuffare. Här pågår dagligen en jakt på guldkorn till hemmasamlingarna.