Hoppa till huvudinnehållet
Hot och våld

Frilansande journalister får stöd mot hat och hot

Journalister som utsätts för hat och hot kommer få ett stärkt skydd på initiativ av regeringen. Brottsofferjouren Sverige tilldelas en miljon kronor för att bygga upp en nationell kontaktpunkt för journalister som behöver stöd och skydd.

– Journalister som hotas ska få en utpekad aktör som kan hjälpa dem. Det har saknats hittills. Syftet är bland annat att frilansande journalister, som inte har en arbetsgivare bakom sig, ska få rådgivning, sa kulturminister Parisa Liljestrand (M), när hon presenterade initiativet på Pressfrihetens dag nyligen.

Regeringen ger också Mediemyndigheten i uppdrag att följa det arbete som bedrivs i frågor som rör journalisters säkerhet i Sverige.

– Vi anser att alla former av hat och hot mot journalister är ett angrepp som inte bara riktar sig mot journalister utan också mot det fria samhället, sa kulturministern.

Under ett panelsamtal på Pressfrihetens, där bland andra Amina Manzoor, medicinreporter på Dagens Nyheter deltog, diskuterades situationen för journalister i Sverige just nu och hur hat och hot tar sig uttryck. Enligt Annika Hamrud, projektledare på Medieinstitutet Fojo, gick det tidigare att förutsäga vilka ämnen som skulle väcka hat och hot, men så är det inte längre.

– Jag skrev om socker i DN:s helgupplaga och på måndagen hade jag 200 hat-mejl, sa Amina Manzoor.

De frågor som väcker mest hat och hot just nu är enligt paneldeltagarna på Pressfrihetens dag transsexuellas rättigheter, klimatet, post-covid och vaccination. De som hotar hittar också nya vägar att skrämma journalister till tystnad. En sådan är att skicka orosanmälningar till socialtjänsten riktade mot enskilda journalister.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Hot och våld

Senaste om Mer om arbetsmiljö