Hoppa till huvudinnehållet
Bild på bärbar dator och fingrar som skriver på tangentbordet

Videomötesteknik som krånglar och kollegor som inte kan hantera den nya tekniken är stora irritationsmoment på jobbet visar ny undersökning.

Bild: Istock

Möten

Teknikstrul på videomöten irriterar

Det nya arbetslivet med ökat distansarbete har lett till en ny typ av teknikproblem. Videomötesteknik som krånglar och kollegor som inte kan hantera den nya tekniken är stora irritationsmoment på jobbet. Det visar en undersökning där svenska anställda fått frågor om teknikstrul.

Varje vecka lägger svenska anställda 75 minuter av sin arbetstid på teknik som strular. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av IT-bolaget Avoki. Det som stjäl mest tid är problem med att logga in i olika system och hitta rätt dokument.

– IT-strul är vår tids stora energitjuv på arbetsplatsen. Enligt vår undersökning lägger varje svensk två veckors arbetstid på IT-strul varje år. Det är tid vi hade kunnat använda för att öka produktiviteten och stärka konkurrenskraften, säger Peter Uddfors, vd på Avoki i en kommentar.

Att många svenskar i dag har möjlighet att jobba på distans har lett till helt nya typer av IT-problem. Ett stort irritationsmoment är enligt undersökningen bristande videokonferensteknik och att inte kunna dela dokument med personer utanför den egna organisationen.

Andra irritationsmoment handlar om hur kollegorna hanterar de nya kommunikationskanalerna. Att chatta i fel kanal, multitaska, använda för många emojis och att inte kunna hantera mute-tekniken på möten irriterar, enligt undersökningen.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Möten

Senaste om Mer om arbetsmiljö