Bild: Istock
Ny studie om arbetsplatsens stöd vid livskriser
Publicerat 16 april 2024
Hur kan chefer och kollegor stötta medarbetare som råkar ut för svåra livshändelser? Den frågan ska forskare vid Luleå tekniska universitet nu undersöka som en del av ett större EU-projekt.
De flesta drabbas någon gång av en svår livshändelse som allvarlig sjukdom, skilsmässa eller ett dödsfall. Forskning visar att stöd från kollegor och arbetsgivare kan göra stor skillnad för återhämtning samt för rehabilitering vid en eventuell sjukskrivning. Men hur kan stödet utformas på bästa sätt? Den frågan ställer sig nu forskare vid Luleå tekniska universitet.
– Många organisationer saknar strategier och rutiner för hur man kan hantera den här typen av händelser. En utmaning kan vara att man ser detta som en privat händelse som man inte vet hur man ska hantera på arbetsplatsen. Men socialt stöd är en viktig del av en hållbar arbetsmiljö, säger Tiziana Sardiello, forskare i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet. Hon är projektledare för den svenska delen av det större EU-projekt som studien tillhör.
Tre olika arbetsplatser deltar
I nära samarbete med tre arbetsplatser ska forskarna kartlägga vilka behov och förutsättningar som finns för att stötta anställda vid svåra livshändelser. Därefter är målet att tillsammans med arbetsplatserna ta fram ett program med strategier för att främja stöd och medkänsla på jobbet vid svåra livshändelser.
Studien drivs av en tvärvetenskaplig forskargrupp, med forskare i arbetsvetenskap och omvårdnad, och i tätt samarbete med arbetslivet. Den bredden är viktigt för att nå effektiva resultat, enligt Tiziana Sardiello.
– Vi bidrar med olika perspektiv och lär av varandra.
Ett stöttande klimat bra för alla
Anna Berg Jansson, forskare i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, medverkar också i projektet. Hon beskriver att behovet att stötta anställda vid svåra livshändelser förmodligen inte har förändrats men att förutsättningarna till viss del har gjort det på grund av övergripande förändringar i arbetslivet.
– Vi ser exempelvis en ökad digitalisering och en ökad flexibilitet. Det kan innebära både möjligheter och utmaningar. Möjligheten att jobba hemifrån kan till exempel underlätta snabbare återgång till arbetet, men kan samtidigt försvaga kontakten med kollegor på jobbet, säger hon.
Anna Berg Jansson betonar också att värdet av att stärka stöd och medkänsla i arbetslivet vid svåra livshändelser kommer fler till nytta än enbart den som direkt drabbats.
– Det skapar en hållbar arbetsmiljö för alla, säger hon.
Katharina Hedström
Mer om Psykisk hälsa
-
Därför toppar kyrkan listan över psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Kyrkoherdar, präster och diakoner hör till de yrkesgrupper som löper allra störst risk att bli sjukskrivna för stress och utmattning. Det visar bland annat en studie från Försäkringskassan. Godhetskultur och svårigheter att sätta gränser är en del av förklaringen.
-
Sju sätt att undvika perfektionsfällan
Så gör du • Att vara ambitiös och noggrann ska inte förväxlas med att vara perfektionist. Perfektionister ställer orimligt höga krav på sig själva vilket ökar risken för utmattning och depression, enligt den brittiske socialpsykologen Thomas Curran som skrivit en bok om perfektionism.
-
Hantera din oro i fem steg
Psykisk hälsa • Psykologerna Tove Wahlund och Erik Andersson tipsar i en ny bok om hur man kan lära sig att hantera sin oro.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
-
En av fem brittiska läkare använder AI
AI • En av fem brittiska allmänläkare använder sig av generativa AI-verktyg, som Chat GPT, i sitt arbete, enligt en ny undersökning.
-
Byggdamm ökar risken för kronisk njursvikt
Arbetssjukdomar • Den som jobbar i dammiga miljöer löper ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt enligt en studie från Göteborgs universitet.