Hoppa till huvudinnehållet
Ung person som sitter i en soffa med sin jobbdator i knät

Fenomenet perfektionism ökar bland den unga generationen. Överdriven perfektionism innebär ökad risk för utbrändhet, stress och ångest och kan i längden leda till ohälsa.

Bild: Pexels

Psykisk hälsa

Perfektionism får oss att prestera sämre

Andelen unga som ställer orimligt höga krav på sig själva har ökat de senaste 10–20 åren, visar psykologisk forskning. Den som lider av perfektionism riskerar både att bli utbränd och att prestera sämre på jobbet.  

Socialpsykologen Thomas Curran är forskare vid London School of Economics och har skrivit boken ”Perfektionsfällan – att omfamna kraften i lagom bra”. Intresset för perfektionism väcktes av att han själv led av de höga krav han ställde på sig.

Att vara ambitiös och noggrann ska inte förväxlas med att vara perfektionist, enligt Thomas Curran. Det är en naturlig drivkraft att vilja göra bra ifrån sig. Men om man konstant pressar sig och ställer omänskliga krav på sig själv och andra blir det negativt.

Thomas Curran, forskare vid London School of Economics
Thomas Curran är socialpsykolog och forskare vid London School of Economics
Bild: Mondial förlag

– Perfektionister tror att de måste vara perfekta för att räknas och för att bli älskade av andra människor, sa han när han föreläste på webbinariet ”How to escape the perfection trap”.

Dagens unga ställer högre krav på sig själva

Thomas Curran har identifierat tre olika och ibland överlappande typer av perfektionism; de som kräver perfektion av sig själva, de som tror att omvärlden förväntar sig av dem att de ska vara perfekta och slutligen de som förväntar sig att andra ska vara perfekta och som därför blir överdrivet kritiska och dömande mot andra människor.

Genom befolkningsstudier, där samma frågor om krav och prestation ställts till unga sedan slutet av 80-talet, går det att se att den grupp som tror att omvärlden kräver perfektion av dem har ökat drastiskt de senaste 10–20 åren. En ökning som sammanfaller med de smarta telefonerna och sociala mediers intåg, kommenterar Thomas Curran.

– Dagens unga kämpar med mycket högre krav på sig själva än tidigare generationer.

Perfektionism är problematiskt eftersom det är en riskfaktor för depression, utbrändhet och ätstörningar, enligt Thomas Curran.

I arbetslivet leder det förvånande nog till sämre prestationer, något som han kallar perfektionism-paradoxen. Det har han visat i ett experiment där en grupp människor fick cykla på motionscyklar. Baserat på hälsodata fick de instruktioner om hur snabbt och långt de borde kunna cykla på en viss tid. När de avslutat fick samtliga deltagare höra att de inte nått upp till målet men att de fick försöka igen.

– Det som hände sen var intressant. De deltagare som inte var perfektionistiskt lagda presterade oförändrat eller till och med lite bättre på andra försöket. Men perfektionisterna presterade sämre eftersom skammen var så stor att de misslyckats första gången. De gav hellre upp eftersom deras drivkraft är att till varje pris undvika ett misslyckande.

Därför är det också vanligt att perfektionister prokrastrinerar, enligt Thomas Curran. Hellre än att riskera att misslyckas skjuter de upp arbetsuppgifter eller har svårt att lämna ifrån sig saker och säga att något är färdigt.  

FAKTA

Fem tips för att motverka perfektionism

  1. Bjud på dig själv Var inte rädd för att visa ditt autentiska jag. Det är just det som dina kollegor och vänner tycker om hos dig. Ingen är perfekt – vi är människor!
  2. Påminn dig om allt du uppnått Försök att inte vara så hård mot dig själv när du misslyckas med något. Tänk på allt annat du har gjort som blev bra och allt du uppnått i livet för att vara där du är. Skriv gärna ner saker du gjort som du är nöjd med och påminn dig om dem vid bakslag.
  3. Tänk good enough Människor som lider av perfektionism skjuter ofta upp arbetsuppgifter för att de är så rädda att misslyckas. Det är bättre att komma i gång och ”bara göra” så är chansen att du faktiskt slutför uppgiften mycket större. Tänk att det kommer gå bra – du har gjort det här förut!
  4. Prioritera återhämtning Perfektionister tillåter sig ofta inte att vara lediga. Men om du tränar, umgås med vänner eller gör andra saker som du mår bra av presterar du bättre på jobbet sen.
  5. Övervinn katastroftankarna Som perfektionist fastnar man ofta i irrationella tankar om att man måste uppnå ett visst resultat annars blir det katastrof. Våga reflektera över vad som händer om du inte når dit. Du kommer upptäcka att de hårda krav du ställer på dig själv är överdrivna.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Psykisk hälsa

Senaste om Hälsa