Bild: Niklas Hamann/Unsplash

Coronaviruset

Så påverkas vi av ofrivillig isolering

2020-03-30

Den kris vi befinner oss i skapar oro hos oss alla. Vi kan inte gå till jobbet som vi brukar, kanske inte heller träffa våra vänner eller delta i aktiviteter. Det är en osäker tid, men psykologen Gerhard Andersson tycker ändå att vi ska försöka se lite hoppfullt på situationen.

bildreportaget

Fiskelycka

2020-02-05

Efter tretton timmar till havs har kräftbåten Vera C kommit tillbaka efter ännu ett lyckat fiske i Kattegatt. Minskade fiskekvoter och strängare regelverk har gjort att antalet yrkesfiskare i Sverige minskat kraftigt. Samtidigt har arbetsmiljön blivit bättre för de drygt 1 000 yrkesfiskare som finns kvar.

 • Kräftbåten Vera C har just anlänt till Fiskebäck, Sveriges största fiskeläge. Yrkesfisket delas upp i demersalt och pelagiskt fiske. Vera C sysslar med det förstnämnda. Det handlar om kustnära fiske av bottenlevande arter med hjälp av trålar. Vad som får fiskas och i vilken mängd är reglerat. Inom EU bestäms varje år kvoter för varje fiskart och område och varje land har en fast procentsats av den totala kvoten.

  Kräftbåten Vera C har just anlänt till Fiskebäck, Sveriges största fiskeläge. Yrkesfisket delas upp i demersalt och pelagiskt fiske. Vera C sysslar med det förstnämnda. Det handlar om kustnära fiske av bottenlevande arter med hjälp av trålar. Vad som får fiskas och i vilken mängd är reglerat. Inom EU bestäms varje år kvoter för varje fiskart och område och varje land har en fast procentsats av den totala kvoten.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Arbetsdagen startade klockan 05.00 för Ronny Carlsson, Robert Olsson och Frank Oskarsson. De begav sig cirka 12 sjömil västerut och trålade i två omgångar. Sortering och vägning sker under färd. Båten styrs med autopilot och med navigationsskärmar.

  Arbetsdagen startade klockan 05.00 för Ronny Carlsson, Robert Olsson och Frank Oskarsson. De begav sig cirka 12 sjömil västerut och trålade i två omgångar. Sortering och vägning sker under färd. Båten styrs med autopilot och med navigationsskärmar.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Arbetspasset avslutas med att fångsten körs till fiskeauktionen i Göteborg. Väder, kvoter och efterfrågan bestämmer priset. ”På tisdagar och onsdagar brukar priset bli högst”, säger Ronny Carlsson. Just den här fiskedagen visade sig bli särskilt lyckosam, Vera C snittade på hela 248 kr/kg för havskräftorna. Andra dagar kan det vara betydligt lägre och i stället landa på 80 kronor kilot.

  Arbetspasset avslutas med att fångsten körs till fiskeauktionen i Göteborg. Väder, kvoter och efterfrågan bestämmer priset. ”På tisdagar och onsdagar brukar priset bli högst”, säger Ronny Carlsson. Just den här fiskedagen visade sig bli särskilt lyckosam, Vera C snittade på hela 248 kr/kg för havskräftorna. Andra dagar kan det vara betydligt lägre och i stället landa på 80 kronor kilot.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Tillsammans med sin pappa, farbror och tre kusiner driver Johannes Claesson företaget Gifico som startades av Johannes farfar 1977. I dag är man 28 personer i företaget. ”Det här är inget yrke utan ett leverne. Det är jakten som är det roliga. Den börjar på bryggan och pågår tills vi kommer tillbaka.”

  Tillsammans med sin pappa, farbror och tre kusiner driver Johannes Claesson företaget Gifico som startades av Johannes farfar 1977. I dag är man 28 personer i företaget. ”Det här är inget yrke utan ett leverne. Det är jakten som är det roliga. Den börjar på bryggan och pågår tills vi kommer tillbaka.”

  Bild: Linn Bergbrant

 • Robert Olsson och Ronny Carlsson jobbar alltid i samma team. Med långa arbetspass på en begränsad yta gäller det att kemin är bra. ”Man märker snabbt om något är bra eller dåligt, det går inte att undvika på en 15 meter lång båt” säger Robert.

  Robert Olsson och Ronny Carlsson jobbar alltid i samma team. Med långa arbetspass på en begränsad yta gäller det att kemin är bra. ”Man märker snabbt om något är bra eller dåligt, det går inte att undvika på en 15 meter lång båt” säger Robert.

  Bild: Linn Bergbrant

 • 260 kilo blev dagens resultat. Havskräftorna delas i upp efter storlek. De som är mellan 13 och 17 centimeter stora säljs direkt på auktion medan de som är mellan 10 och 13 cm går till fabrik.

  260 kilo blev dagens resultat. Havskräftorna delas i upp efter storlek. De som är mellan 13 och 17 centimeter stora säljs direkt på auktion medan de som är mellan 10 och 13 cm går till fabrik.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Ronny Carlsson har fiskat i 37 år. Många av fiskarna i hans årskull har lagt av men Ronny tycker att arbetsmiljön blivit bättre över tid. Det har blivit mycket bekvämare och smidigare mycket, tack vare moderna hjälpmedel och bra utrustning som gjort arbetet mindre tungt. I dag är 13-årige sonen Brian med. Han stormtrivs och vill gå i pappas fotspår.

  Ronny Carlsson har fiskat i 37 år. Många av fiskarna i hans årskull har lagt av men Ronny tycker att arbetsmiljön blivit bättre över tid. Det har blivit mycket bekvämare och smidigare mycket, tack vare moderna hjälpmedel och bra utrustning som gjort arbetet mindre tungt. I dag är 13-årige sonen Brian med. Han stormtrivs och vill gå i pappas fotspår.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Det är viktigt att kunna pausa i hytten emellanåt. På Gificos större fartyg finns det gym och kock och varje fiskare har en egen hytt på 15 kvadratmeter som nästan är som en liten lägenhet. ”Man är borta ungefär halva tiden av året, så vi tycker att man ska ha det bättre på jobbet än hemma.”, säger Johannes Claesson.

  Det är viktigt att kunna pausa i hytten emellanåt. På Gificos större fartyg finns det gym och kock och varje fiskare har en egen hytt på 15 kvadratmeter som nästan är som en liten lägenhet. ”Man är borta ungefär halva tiden av året, så vi tycker att man ska ha det bättre på jobbet än hemma.”, säger Johannes Claesson.

  Bild: Linn Bergbrant

 • I botten av näten görs en så kallad frälsarknut – en fläta som kan öppnas i ett ögonblick, det är bara att dra i tampen så öppnas nätet.

  I botten av näten görs en så kallad frälsarknut – en fläta som kan öppnas i ett ögonblick, det är bara att dra i tampen så öppnas nätet.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Robert Olsson jobbade i fiskhamnen innan och började lite av en slump arbeta till sjöss när det behövdes fler personer till en båt. ”Det finns inget bättre än att vara ute på båt när det är fint väder.” Men efter fyra långa dagar i rad ombord är det gott att komma hem till familjen.

  Robert Olsson jobbade i fiskhamnen innan och började lite av en slump arbeta till sjöss när det behövdes fler personer till en båt. ”Det finns inget bättre än att vara ute på båt när det är fint väder.” Men efter fyra långa dagar i rad ombord är det gott att komma hem till familjen.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Just i kväll blir det stickprovkontroll. Kent Karlsson och Jakob Lindgren från Hav- och vattenmyndigheten står vid kajen och väntar när Vera C lägger till. De ser till att den fångst som anmälts stämmer överens med det som faktiskt lossas. Varje fiskebåt kontrolleras ungefär fyra gånger per år.

  Just i kväll blir det stickprovkontroll. Kent Karlsson och Jakob Lindgren från Hav- och vattenmyndigheten står vid kajen och väntar när Vera C lägger till. De ser till att den fångst som anmälts stämmer överens med det som faktiskt lossas. Varje fiskebåt kontrolleras ungefär fyra gånger per år.

  Bild: Linn Bergbrant