Handeksem

Många som får eksem av jobbet tvingas byta yrke

2018-05-23

Hälften av alla som drabbas av eksem på grund av arbetet måste byta yrke och en tredjedel lämnar arbetsmarknaden helt. Det visar en dansk avhandling om sambandet mellan handeksem och jobbyte.

Bildreportaget

En andra chans

2018-03-26

På restaurangen MatRätt i Veddesta centrum norr om Stockholm bedriver Stockholms Stadsmission en verksamhet som ger människor och mat en andra chans. Här arbetar Qiang "Rose" Yuh som efter fyra månaders arbetsträning fått anställning på restaurangen.

 • Qiang "Rose" Qian Yuh drev restaurang och butik i Kina innan hon flyttade till Sverige.

  Qiang "Rose" Qian Yuh drev restaurang och butik i Kina innan hon flyttade till Sverige.

  Bild: Linus Meyer

 • Rose och kocken Chatarina Högsander jobbar sida vid sida. Chatarina började som kocklärling på Café Opera för 25 år sedan men skolade om sig till beteendevetare när hon fick barn och har under de senaste 15 åren jobbat med stökiga ungdomar och vuxna med missbrukarproblem.

  Rose och kocken Chatarina Högsander jobbar sida vid sida. Chatarina började som kocklärling på Café Opera för 25 år sedan men skolade om sig till beteendevetare när hon fick barn och har under de senaste 15 åren jobbat med stökiga ungdomar och vuxna med missbrukarproblem.

  Bild: Linus Meyer

 • – Mat är jätteviktigt för mig. Matlagning handlar om så mycket mer än bara smaker, det är en konstform. Jag vill att gästerna ska äta med alla sinnen. Det ska vara vacker, lukta gott och smaka underbart, säger Rose som nyligen fått anställning som köksbiträde.

  – Mat är jätteviktigt för mig. Matlagning handlar om så mycket mer än bara smaker, det är en konstform. Jag vill att gästerna ska äta med alla sinnen. Det ska vara vacker, lukta gott och smaka underbart, säger Rose som nyligen fått anställning som köksbiträde.

  Bild: Linus Meyer

 • – Rose och jag är ganska lika som personer. Båda är vi drivna och vill något med det vi gör, säger restaurangens verksamhetsledare Ann Christin Vallgren som handleder arbetet. Innan hon började på Stadsmissionen drev hon den framgångsrika restaurangen Tant Anci och fröken Sara i Sundsvall.

  – Rose och jag är ganska lika som personer. Båda är vi drivna och vill något med det vi gör, säger restaurangens verksamhetsledare Ann Christin Vallgren som handleder arbetet. Innan hon började på Stadsmissionen drev hon den framgångsrika restaurangen Tant Anci och fröken Sara i Sundsvall.

  Bild: Linus Meyer

 • – Jag lär mig något nytt varje dag. Ann Christin får mig hela tiden att växa både som person och som matlagare. Sen blir min svenska mycket bättre när jag arbetar säger Rose som i dag är ansvarig för fritösen under lunchserveringen. För några år sedan gick hon Lernias ett och ett halvt år långa kockutbildning.

  – Jag lär mig något nytt varje dag. Ann Christin får mig hela tiden att växa både som person och som matlagare. Sen blir min svenska mycket bättre när jag arbetar säger Rose som i dag är ansvarig för fritösen under lunchserveringen. För några år sedan gick hon Lernias ett och ett halvt år långa kockutbildning.

  Bild: Linus Meyer

 • – Vi vet aldrig vilka råvaror vi får in eller hur mycket, så det gäller att vara kreativ när vi komponerar maten. Viktigt är också att det blir så lite matsvinn som möjlighet, säger verksamhetschefen och kocken Ann Christin.

  – Vi vet aldrig vilka råvaror vi får in eller hur mycket, så det gäller att vara kreativ när vi komponerar maten. Viktigt är också att det blir så lite matsvinn som möjlighet, säger verksamhetschefen och kocken Ann Christin.

  Bild: Linus Meyer

 • – Men de är fina inuti! Här får både mat och människor en andra chans, säger Rose när hon skalar av de skrumpna bladen. Jag hade jättebra självförtroende och drev både restaurang och butik när jag bodde i Kina. Så flyttade jag till Sverige för kärlekens skull och allt mitt självförtroende försvann. Men nu är jag på väg tillbaka igen tack vare all hjälp, fortsätter hon.

  – Men de är fina inuti! Här får både mat och människor en andra chans, säger Rose när hon skalar av de skrumpna bladen. Jag hade jättebra självförtroende och drev både restaurang och butik när jag bodde i Kina. Så flyttade jag till Sverige för kärlekens skull och allt mitt självförtroende försvann. Men nu är jag på väg tillbaka igen tack vare all hjälp, fortsätter hon.

  Bild: Linus Meyer

 • – Att driva den här restaurangen är lite annorlunda. Här handlar det inte främst om att tjäna pengar utan om att ge människor en andra chans. Hälften av verksamheten handlar om matlagning och den andra hälften är arbetsträning. Målet med verksamheten är att de som arbetstränar ska komma ut i arbetslivet och få en anställning, säger Ann Christin.

  – Att driva den här restaurangen är lite annorlunda. Här handlar det inte främst om att tjäna pengar utan om att ge människor en andra chans. Hälften av verksamheten handlar om matlagning och den andra hälften är arbetsträning. Målet med verksamheten är att de som arbetstränar ska komma ut i arbetslivet och få en anställning, säger Ann Christin.

  Bild: Linus Meyer

 • – Fantastiskt gott! utbrister Sirvan Sallar till höger i bilden, och reser sig upp och applåderar kökspersonalen. Sirvan Sallar och Patrik Åström till vänster i bild arbetar som yrkescoacher på butiken Matmissionen som även den ligger i Veddesta köpcentrum. Rose arbetstränade tidigare på Matmissionen innan hon fick anställning på MatRätts restaurang.

  – Fantastiskt gott! utbrister Sirvan Sallar till höger i bilden, och reser sig upp och applåderar kökspersonalen. Sirvan Sallar och Patrik Åström till vänster i bild arbetar som yrkescoacher på butiken Matmissionen som även den ligger i Veddesta köpcentrum. Rose arbetstränade tidigare på Matmissionen innan hon fick anställning på MatRätts restaurang.

  Bild: Linus Meyer

 • Ann Christin och Rose är på Matcentralens lager. Maten här skänks från butiker, producenter och grossister och går i första hand till olika sociala verksamheter, sedan till matbutiken Matmissionen. De råvaror som de får överskott av ges sedan vidare till restaurangen MatRätt för förädling.

  Ann Christin och Rose är på Matcentralens lager. Maten här skänks från butiker, producenter och grossister och går i första hand till olika sociala verksamheter, sedan till matbutiken Matmissionen. De råvaror som de får överskott av ges sedan vidare till restaurangen MatRätt för förädling.

  Bild: Linus Meyer