Hoppa till huvudinnehållet
Tekniska problem med nyhetsbrev och mejlskolor

Just nu går det inte att anmäla sig till våra nyhetsbrev och mejlskolor. Vi jobbar med att lösa problemet.

Material för dig som handledare

För utbildare

Städning är ett hantverk, där kroppen är ett viktigt redskap. Det gäller att använda kroppen på ett bra sätt, så att arbetet inte blir för slitigt och städaren får ont eller blir sjuk. Arbetsteknik som är effektiv och skonar kroppen är bra för städaren men också för företaget.

För dig som informerar om eller utbildar i städning har vi utvecklat ett handledarmaterial och korta filmer som visar olika städmoment. Filmerna är ett bra underlag när man ska lära sig bra arbetsteknik, oavsett om man är ny som städare eller har arbetat i flera år. Till varje film finns en kort text som beskriver vad man ska tänka på vid just det momentet. Vi har också tagit fram en lista för att checka att man gått igenom alla viktiga moment i introduktionen. Listan ligger sist i handledarmaterialet.

Vad är bra arbetsteknik?

Bra arbetsteknik handlar enkelt uttryckt om att arbeta sparsamt och smidigt med kroppen. Vad man ska tänka på skiljer naturligtvis mellan olika arbetsmoment, men det finns gemensamma drag. Du kan läsa mer om det i handledarmaterialet.

Så här kan du arbeta

När du ska lära ut bra arbetsteknik vid städning – ladda ner handledarmaterialet och använd det som underlag. Materialet bygger på ett arbetssätt som ska hjälpa städare att använda bra arbetsteknik. Det här är huvudpunkterna:

I introduktionen är det bra att prata om varför arbetsteknik är viktigt och vad bra arbetsteknik är. Kroppen mår bra av rörelse, men det förutsätter bra rörelser som stärker kroppen, i stället för ensidiga rörelser eller arbete som är tyngre än kroppen egentligen orkar med. Städning innebär ofta rörelser med låg – men ensidig – belastning på nacke, axlar, skuldror och rygg. Om belastningen blir för ensidig (upprepade likartade rörelser) eller statisk (ingen variation i rörelserna, muskler hålls spända under lång tid) kan man få värk. Den som får värk av jobbet känner ofta av värken först efter arbetstid och det är därför inte säkert att man kopplar den till arbetet.

  • Använd filmerna som underlag. Använd de filmer som stämmer överens med vad ni arbetar med.
  • Lägg gärna upp introduktionen i flera korta pass. Försök inte hinna med allt vid ett tillfälle, eftersom risken då är stor att man glömmer bort det mesta efteråt.
  • Man lär sig bra arbetsteknik genom att höra, se och göra. Börja därför med att välja ut de arbetsmoment ni vill arbeta med, titta därefter på den eller de filmer du/ni valt ut och pröva sedan att själva göra samma arbetsmoment. Prata om hur ni arbetar och jämför er arbetsteknik med filmen. Om ni redan använder bra arbetsteknik går ni raskt vidare till nästa film.
  • Vid andra introduktionstillfället, följ upp hur det gått med arbetsmomenten från det första tillfället och fortsätt arbeta med några nya filmer.
  • Lägg upp ett arbetssätt som hjälper städare att lära sig den nya arbetstekniken, så att de inte automatiskt faller in i gamla invanda arbetssätt. Läs mer om hur man gör det i handledarmaterialet. Där finns också tips om hur du kan motivera till att ändra arbetsteknik. Vad som motiverar människor varierar från person till person. Det finns därför inget enkelt sätt att motivera städare att ändra sin arbetsteknik. I handledarmaterialet finns tips på olika sätt som du kan använda dig av.

Det krävs mer än bra arbetsteknik

Det räcker inte med bra arbetsteknik för att göra städarbetet mindre slitigt, det kräver även bra städredskap och städmetoder. Man bör till exempel undvika tungarbetade städmetoder – som arbete med vattenhink och svabb, och andra tunga moment som gör städaren andfådd. Dessutom bör man undvika återkommande extraarbete, som vid inhopp för sjuka arbetskamrater eller att man måste ”rädda situationen” efter andra som inte städat tillräckligt bra. Läs mer om rekommenderade städmetoder och hur man organiserar arbetet.

Ont trots allt

Ibland kan man få ont trots att man tycker att man gjort allt rätt. Som utbildare i bra arbetsteknik bör du veta att värk är en signal om att man behöver vidta åtgärder. Det finns flera risker med att inte göra något åt en städares värk. Utöver ökat lidande och minskade inkomster för städaren innebär städarens värk också ökade kostnader för städföretaget!

Vill du veta mer om vad som gäller när städare får ont kan du läsa här.

Obs!

Introduktionen till arbetsteknik ersätter inte de utbildningar om städning som leder till yrkesbevis från Servicebranschens Yrkesnämnd (SRY). Ett yrkesbevis visar att en person uppfyller särskilda kunskapskrav inom lokalvård och att hen arbetar aktivt som städare. Den som har ett yrkesbevis kan bli handledare genom att gå en handledarutbildning.

Hitta på sidan